BOMBA! Primarul Timisoarei vrea sa desfiinteze Directia de Asistenta Sociala Comunitara Timisoara! 223 de angajati, printre care 50 de functionari publici, in pericol de a fi concediati

robu-crize

Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a strecurat pe agenda sedintei de Consiliul Local din data de 5 aprilie un proiect de hotarare extrem de controversat, exploziv, care, in cazul in care va fi votat de consilieri, poate arunca in aer toate serviciile sociale din capitala Banatului.


“Proiectul de organizare a serviciilor sociale la nivelul Municipiului Timisoara” a fost intocmit in data de 31 martie, are la baza Referatul nr. SC2016-2309/01.02.2016 al primarului Nicolae Robu, si poarta semnatura de legalitate a unui jurist anonim, care nu si-a mentionat numele pe document.

Desi legea spune ca anuntul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ trebuie adus la cunostinta publicului cu cel putin 30 de zile lucratoare inainte de supunerea spre avizare de catre autoritatile publice, acest proiect de hotarare a fost strecurat pe agenda sedintei de Consiliu Local din data de 5 aprilie, la cateva zile de la intocmire, aceasta graba tradand lipsa unor argumente logice si legale in tentativa de desfiintare a mai multor servicii sociale cu personalitate juridica din municipiul Timisoara.

Astfel, prin aceasta propunere intempestiva, Nicolae Robu vrea sa desfiinteze Directia de Asistenta Sociala Comunitara Timisoara, Serviciul pentru Protectia Copilului si Familiei Timisoara, Serviciul pentru Protectia Persoanelor cu Handicap Timisoara, Centrul Social de Urgenta pentru Persoane fara Adapost cu Cantina Sociala Timisoara si Caminul pentru Persoane Varstnice Timisoara, institutii cu personalitate juridica implicate plenar in activitatea de protectie sociala.

In schimb, edilul sef propune infiintarea Directiei de Asistenta Sociala a municipiului Timisoara, institutie subordonata Consiliului Local, care, paradoxal, inca nu are un regulament de functionare. “In termen de 30 zile de la adoptarea prezentei hotarari , Directia de Asistenta Sociala a municipiului Timisoara va elabora si va inainta spre aprobarea Consiliului Local regulamentul de organizare si functionare”, se precizeaza la articolul 8 din proiectul de hotarare, aspect ce tradeaza graba cu care se doreste crearea unei institutii noi in domeniul serviciilor sociale.

“Scopul principal pe care se intemeiaza aceasta propunere este cel al imbunatatirii calitatii serviciilor sociale oferite beneficiarilor, prin cresterea eficientei si eficacitatii compartimentelor de specialitate, reducerea birocratiei – fiecare structura are compartimente de audit intern, achizitii, resurse umane, contabilitate – financiar, administrativ, juridic, control, conducatorii acestora avand calitatea de ordonator secundar de credite si ordonatori tertiari de credite, si – cel mai important, abordarea serviciilor sociale intr-un sistem integrat”, explica primarul Nicolae Robu, stabilind preluarea serviciilor sociale ale structurilor propuse spre desfiintare de noua institutie, preluarea patrimoniului, insa fara a spune ceva despre preluarea personalului.

Totusi, in organigrama noii structuri sociale, intocmita de sefa serviciului de Resurse Umane, Rodica Aurelian, sunt prevazute 282 de posturi de personal contractual, functii de conducere si de executie, ceea ce inseamna ca toti angajatii din domeniul serviciilor sociale de la nivelulul municipiului Timisoara isi pierd calitatea de functionari publici.

“Este foarte ciudata aceasta initiativa a primarului Nicolae Robu, in conditiile in care se incalca toate regulile transparentei decizionale in institutiile publice. Am inteles ca a mai fost o tentativa de acest gen in luna februarie, insa proiectul a fost retras de pe agenda de lucru a Consiliului Local in ultimul moment. Nu exista un punct de vedere din partea Directiei de Asistenta Sociala, nu exista avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, care este obligatoriu, nu a fost consultat sindicatul. Exista referatul primarului si un referat mai micut semnat de un jurist anonim. Am fi vrut sa vedem si noi numele celui care a semnat de legalitate, intrucat sunt incalcate mai multe texte de acte normative care guverneaza administratia publica locala. Vom fi prezenti si noi in sala, maine, la dezbateri, insa, pana atunci, vom depune la institutia primarului o solicitare prin care sa cerem stabilirea unei zile in care sa se dezbata public, in sensul transparentei decizionale, aceasta propunere”, ne-a declarat Tiberiu Negrei, liderul Sindicatului Liber al Salariatilor din Primaria Timisoara si din Serviciile Publice aflate in subordinea Consiliului Local Timisoara.

Vestea tentativei de desfiintare a Directiei de Asistenta Sociala Comunitara a produs o adevarata revolta la nivelul personalului serviciilor sociale din Timisoara, suspectandu-se iminenta unei concedieri colective, in conditiile in care propunerea primarului de reorganizare a serviciilor sociale nu face nicio referire la preluarea personalului de catre noua structura.

Intr-o nota de protest adresata primarului Nicolae Robu, initiatorul acestui proiect, conducerea Directiei de Asistenta Sociala Comunitara subliniaza faptul ca furnizorii de serviciile sociale la nivelului municipiului Timisoara sunt acreditati si licentiati in conditiile legii, iar controalele Camerei de Conturi din ultimii ani nu au constatat deficiente in ceea ce priveste modul de organizare si functionare ca serviciu public de asistenta sociala si ca ordonator de credite al bugetului local.

rodica-cojan1

“Din preambulul proiectului de hotarare nu rezulta expres obtinerea avizului prealabil si obligatoriu al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Astfel, consideram ca au fost incalcate prevederile art. 107 alin. (1) din Legea nr. 188/1999 privind statutul functionarilor publici. Transformarea din functii publice in personal contractual nu are avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si nu este motivata in niciun fel (in prezent sunt 65 de functii publice in total, din care 47 ocupate).

Totodata consideram ca sunt incalcate prevederile art. 7 alin. (2) si (4) din Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, intrucat, cu toate ca proiectul urmeaza sa intre pe ordinea de zi a consiliului local in data de 05.04.2016, acesta nu a fost publicat decat in 01.04.2016 pe pagina de internet a Primariei Timisoara.

Conform Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calitatii in domeniul serviciilor sociale, care la art. 8 prevede faptul ca ”(1) Furnizorii pot acorda servicii sociale numai daca detin certificat de acreditare.  (2) Serviciile sociale pot functiona pe teritoriul Romaniei numai daca detin licenta de functionare.

In conformitate cu prevederile Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calitatii in domeniul serviciilor sociale, cu modificarile ulterioare, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a eliberat Certificatul de acreditare Seria AF nr. 001206/16.06.2014 pentru Directia de Asistenta Sociala Comunitara a Municipiului Timisoara, ca furnizor de servicii sociale. In baza acestui certificat de acreditare, furnizorul (Directia de Asistenta Sociala Comunitara a Municipiului Timisoara) este autorizat sa acorde servicii sociale pe perioada nedeterminata.

Nu intelegem modul in care se eficientizeaza activitatea daca se desfiinteaza 5 entitati publice care isi desfasoara activitatea, din care 4 sunt acreditate si licentiate in conditiile legii. Numai una dintre entitatile publice propuse spre desfiintare si anume Centrul Social de Urgenta pentru persoane fara Adapost cu Cantina Sociala nu este acreditata si licentiata”, se mentioneaza, printre altele, in nota de protest inaintata primarului, propunandu-se includerea Centrului Social si a Cantinei Sociale in structura Directiei de Asistenta Sociala Comunitara Timisoara.

In acest context, trebuie amintit ca structura sociala neacreditata, respectiv Centrul Social de Urgenta pentru persoane fara Adapost cu Cantina Sociala, este condusa de Rodica Cojan, sotia directorului Politiei Locale, Dorel Cojan, iar zvonurile care circula pe culoarele primariei dau ca sigura “inscaunarea” Rodicai Cojan in functia de director general al Directiei de Asistenta Sociala a municipiului Timisoara… (G.I.)

 

One thought on “BOMBA! Primarul Timisoarei vrea sa desfiinteze Directia de Asistenta Sociala Comunitara Timisoara! 223 de angajati, printre care 50 de functionari publici, in pericol de a fi concediati

  1. Sigur a avut el motiv sa faca o astfel de afirmatie…s-o fi saturat de atata coruptie in tara .
    Nu iese niciodata foc fara fum…fara un sambure de adevar.

Leave a Reply