TRAFIC DE INFLUENTA! Ilie Sarbu si alti fosti ministri, vizati intr-un dosar de coruptie instrumentat de DNA! Demnitarii ar fi implicati in sustinerea unui proiect de act legislativ care ar fi adus companiilor lui Ioan Niculae peste 600 milioane de euro

ilie sarbu11

Fosti ministri si demnitari vizati de o noua ancheta a DNA. Ilie Sarbu, Adriean Videanu, Gheorghe Pogea si Mircea Geoana sunt protagonistii unui dosar desprins din cel in care a fost trimis in judecata omul de afaceri Ioan Niculae. Toti vor fi verificati in legatura cu presupuse interventii pentru schimbari legislative care sa favorizeze Interagro.


Procurorii DNA au dispus disjungerea din dosarul Interagro a anchetei cu privire la posibila implicare a unor fosti ministri in circuitul proiectului de hotarare de guvern privind acordarea de subventii la achizitia de ingrasaminte din productia interna, act normativ care ar fi adus venituri de sute de milioane de euro grupului de firme condus de Ioan Niculae.

In rechizitoriul prin care au fost trimisi in judecata omul de afaceri Ioan Niculae si fostul presedinte al CJ Braila Gheorghe Bunea Stancu apar numele unor fosti ministri care ar putea fi implicati in sustinerea proiectului de lege care ar fi adus profituri grupului Interagro.

Procurorii anticoruptie au descoperit, la perchezitiile facute la sediul InterAgro din Bucuresti, scheme si harti cu firmele pe care Ioan Niculae le controleaza in Romania. Schemele ar fi fost folosite de sefii companiei pentru a construi circuite financiare intre firmele din grup, se arata in rechizitoriul prin care omul de afaceri a fost trimis in judecata.

„Cu ocazia perchezitiilor efectuate la sediul InterAgro SA, au fost descoperite mai multe documente, care atesta modalitatea prin care inculpatul Ioan Niculae controleaza firmele offshore”, se arata in rechizitoriul DNA

In documentele procurorilor apar numele lui Emil Boc, Adriean Videanu, Ilie Sarbu, Gheorghe Pogea si Vasile Puscas, dar si trimiteri la Mircea Geoana si Traian Basescu.

Astfel, procurorii DNA au dispus “disjungerea si continuarea cercetarilor sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare – dare de mita, cumparare si trafic de influenta, abuz in serviciu in forma tentativei cu scopul obtinerii de foloase necuvenite pentru altul, folosirea influentei si autoritatii unor persoane ce detineau functii in partide politice pentru a obtine foloase necuvenite pentru altul”.

In rechizitoriul intocmit de DNA se arata ca, pe parcursul urmaririi penale, au rezultat date in sensul ca anumiti ministri au sustinut proiectul de act normativ care l-ar fi favorizat pe Ioan Niculae, patronul Interagro, si ar fi produs prejudicii evidente Romaniei, atat pe plan european, cat si bugetului de stat.

Printre acesti ministri, actele de urmarire penala i-au evidentiat pe fostul premier Emil Boc, fostul ministru al Finantelor Gheorghe Pogea si fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, care ar fi exercitat asupra secretarului de stat in Ministerul Agriculturii Liviu Harbuz, fie anumite forme de presiuni, fie “demersuri de persuadare”, pentru ca acesta sa gaseasca solutii pentru promovarea si adoptarea actului normativ vizat de patronul Interagro.

Un alt nume vizat de ancheta este Vasile Puscas, ministru al Integrarii Europene la acel moment, despre care Ioan Niculae si Gheorghe Bunea Stancu au vorbit in mod repetat ca fiind unul dintre demnitarii care au sustinut interesele patronului Interagro.

De asemenea, in cazul fostului ministru Ilie Sarbu “au rezultat date in privinta unei posibile implicari infractionale, atata timp cat acest ministru, in ciuda opozitiei functionarilor publici din minister, cat si a inaltilor functionari reprezentanti ai Romaniei pe langa Comisia Europeana, a semnat proiectul de act normativ care l-ar fi favorizat pe Ioan Niculae si a transmis respectivul document pe circuit in vederea avizarii”.

Mai mult, in privinta lui Ilie Sarbu au rezultat date concrete ca acesta s-ar fi intalnit cu patronul Ioan Niculae si ca “ar fi discutat problematica acestui act normativ cu alti politicieni si demnitari (ex. Mircea Geoana, Gheorghe Bunea Stancu, etc.)”.

Un alt aspect rezultat in timpul urmarii penale se refera la posibila implicare si a altor demnitari la care s-ar fi apelat pentru a-i determina pe ministri si functionari din institutiile publice sa promoveze si sa adopte actul normativ care l-ar fi avantajat pe Ioan Niculae.

Dintre asemenea politicieni, pe parcursul urmaririi penale a fost nominalizat explicit Mircea Geoana, presedintele PSD si al Senatului la acel moment, dar si alti politicieni si demnitari, nominalizati nu prin nume, ci prin functie, de ex.”presedintele” – posibila referire la contactarea acestuia de catre patronul Ioan Niculae in contextul in care, chiar ministrul Ilie Sarbu confirma ca a fost abordat de la Presedintia Romaniei in acest scop.

“Din discutiile telefonice rezulta ca omul de afaceri Ioan Niculae ar mai fi discutat si cu alte persoane, inclusiv demnitari, despre problematica actului normativ privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte, fiind folosite titulaturi generice ca ‘presedintele’, afirmatie care ar putea sa conduca catre presedintele Romaniei la acel moment, Traian Basescu, despre care Ioan Niculae afirma ca ar fi la curent cu ‘problema’ lui si care a promis ca se va adopta respectivul act normativ, chiar daca asta ar insemna sa se exercite presiuni asupra ministrului Ilie Sarbu”, se arata in rechizitoriu.

Conform DNA, cercetarile vor continua si pentru a se stabili daca interventiile asupra ministrilor nominalizati au fost realizate de anumite persoane care au oferit si primit sume de bani din partea lui Ioan Niculae, pentru a fi promovat si adoptat actul normativ care ar fi avantajat grupul Interagro.

In acest caz, un exemplu ar fi Dorin Cocos, fata de care vor continua cercetarile pentru a se stabili daca a dat sau nu curs solicitarilor lui Ioan Niculae.

Procurorii DNA l-au trimis miercuri in judecata pe Ioan Niculae, administrator al SC Interagro SA si SC Intervitt SRL, sub aspectul savarsirii infractiunilor de cumparare de influenta, in forma continuata, instigare la evaziune fiscala si instigare la spalare de bani; iar Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al Consiliului Judetean Braila, este acuzat de savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Conform DNA, in perioada ianuarie – martie 2009, patronul grupului SC Interagro SA, Ioan Niculae, a initiat si desfasurat activitati de corupere, prin intermediul lui Bunea Stancu, a suspectului Said Baaklini si a unei alte persoane, a unor functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o hotarare de guvern prin care sa fie acordate facilitati fiscale privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice.

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro de circa 600.000.000 euro, reprezentat de vanzarea ingrasamintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucuresti. (G.I.)

 

 

 

Leave a Reply