PERCHEZITII! Procurorii DIICOT au luat cu asalt Vama Moravita! Politistii de frontiera au fost dezarmati, iar traficul prin vama a fost blocat pe ambele sensuri de mers

vama_moravita

Procurorii DIICOT si politistii anticoruptie de la DGA au luat cu asalt, marti dimineata, Vama Moravita, unde jandarmii din brigada speciala de interventie au dezarmat toti politistii de frontiera aflati la serviciu.


Punctul de trecere a frontierei a fost blocat complet, atat pe sensul de intrare in tara, cat si pe cel de iesire spre Serbia. La ora 9, traficul a fost reluat pe sensul de iesire din tara. In paralel, in cadrul operatiunii desfasurate de DIICOT – Serviciul Teritorial Timisoara au loc 41 perchezitii domiciliare in Stamora-Moravița, Denta, Timișoara, Caraș-Severin și Hunedoara, printre care si locuintele unor contrabandisti celebri in zona de vest.

Se efectueaza cercetari fata de 80 de suspecti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de: constituire a unui grup infractional organizat, contrabanda, complicitate la contrabanda, luare de mita si dare de mita.

“Din cercetarile efectuate in mai multe dosare penale, vizand savarsirea unor infractiuni de contrabanda de catre membrii diferitor grupuri infractionale, s-a desprins concluzia ca politistii de frontiera din PTF Stamora-Moravita, sub coordonarea sefului de punct – Furcea Gabriel Ionut – si a sefilor de ture, s-au constituit si actionau in mod coordonat, in cadrul unui grup infractional organizat, in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie, pentru a obtine diferite beneficii materiale, care erau impartite intre membrii gruparii infractionale, prin neindeplinirea indatoririlor de serviciu privitoare la supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat, respectiv prevenirea si combaterea faptelor specifice criminalitatii transfrontaliere, in special a infractiunilor de contrabanda, precum si a contraventiilor savarsite in zona lor de competenta”, spun procurorii DIICOT.

 “S-a evidentiat faptul ca activitatile ilicite desfasurate prin PTF Moravita nu vizau doar activitatile de contrabanda, ci orice activitati apte sa genereze venituri ilicite – sprijinirea traficului de migranti; favorizarea unor infractori dati in urmarire generala, prin permiterea accesului acestora nestingherit peste frontiera de stat; omiterea constatarii, contra unor sume de bani, a oricaror abateri de natura contraventionala inregistrate la momentul trecerii frontierei si, nu in ultimul rand, atunci cand nu putea fi constatata nicio neregula, prin pretinderea de sume de bani de la persoanele care tranzitau frontiera, invocandu-se o asa-numiuta “traditie”, careia calatorii trebuiau sa i se supuna”, se mai mentioneaza intr-un comunicat al DIICOT.

Grupul din care faceau parte politisti de frontiera si contrabandisti de tigari a fost monitorizat timp de aproape doi ani, existand zeci de ore de inregistrari ambientale, facute in punctul de trecere a frontierei de la granita cu Serbia. Oamenii legii au fost filmati in timp ce imparteau banii obtinuti de la contrabandisti. Practic, ancheta in acest caz a inceput in timp ce pe rolul instantelor erau inca in desfasurare procesele politistilor de frontiera si vamesilor de la Moravita ridicati in 2011.

Din randul traficantilor de tigari vizati de actiunea de marti fac parte si cativa contrabandisti celebri, cu vechi state de plata in afacerile cu tigari aduse din Serbia pe piata din Romania. Printre cei care vor ajunge la audieri la sediul DIICOT Timisoara se numara seful de punct si mai multi sefi de tura de la Moravita. Cei peste 50 de suspecti, dintre care 27 de politisti de frontiera, sunt cercetați pentru constituire de grup infractional organizat, contrabanda, complicitate la contrabanda, dare si luare de mita. Printre cei ridicati de mascati se afla atat seful PTF Moravita, comisarul sef Gabriel Furcea, cat si seful de tura, Cristian Sturza, dar si unul dintre cei mai celebri contrabandisti care actionau prin aceasta vama, Dumitru Carstea, zis si Gigi Olteanu.

Reprezentativ pentru “foamea” de spaga este si faptul ca politistii de frontiera nu refuzau nicio suma, oricat de mica ar fi fost. Au fost cazuri in care a fost acceptata chiar si o spaga de 1 dolar, dar si monede de 1 si 2 euro. Audierile continua la DIICOT Timisoara, printre primii retinuti pentru 24 de ore fiind si angajatii magazinului din incinta Vamii. (V.E.)

Sursa foto: romaniatv.ro

One thought on “PERCHEZITII! Procurorii DIICOT au luat cu asalt Vama Moravita! Politistii de frontiera au fost dezarmati, iar traficul prin vama a fost blocat pe ambele sensuri de mers

  1. Cati dintre ei au bolEtine de MH ? Borseta ( simi ) a primit si el un Rolex ? Oare pana unde o sa se ajunga ? Iliuta ti-e bine? Titel nu te lasa

Leave a Reply