DECIZIE DEFINITIVA! Francul elvetian, “inghetat” la un curs de 2,1 lei! Tribunalul Bucuresti a hotarat ca o banca sa accepte plata ratelor in lei, la cursul din momentul contractarii creditului

franc-elvetian-i

Tribunalul Bucuresti a decis definitiv sa inghete cursul francului elvetian la 2,1 lei pentru o persoana care a dat in judecata o banca de la care luase un credit in moneda elvetiana. In plus, banca va trebui sa accepte plata in lei, nu in franci.


Tribunalul Bucuresti a decis sa ingheţe cursul de schimb intr-un contract de creditare la 2,1 lei pentru un bucurestean care contractase un credit la o banca in franci elvetieni. Bucuresteanul a reclamat clauze abuzive in contract si a cerut instantei sa ii dea dreptate, iar creditul contractat la cursul de 2,1 lei sa fie platit la aceeasi valoare, nu la cursul actual, care este de peste 4 lei.

Potrivit avocatului Adrian Cuculis care a reprezentat persoana imprumutata in fata instantei, decizia este definitiva.

„Este un curs valutar inghetat la jumatatea cursului din momentul de fata. Instanta a obligat banca sa primeasca de la imprumutatul ce avea un contract de 86.000 franci elvetieni, semnat in 2007, toate platile aferente contractului in moneda nationala. Imprumutatul scapa de orice risc valutar, decizia este definitiva si trebuie sa se puna in aplicare deindata”, a spus avocatul la Digi24.ro.

Acesta a mai spus ca nu va trebui asteptata redactarea deciziei, ci ca se va adresa tribunalului pentru obtinerea unui certificat de grefa care sa fie prezentat bancii.

Aceasta decizie a Tribunalului Bucuresti, care are sectii specializate in astfel de spete, ar putea folosi altor persoane care au credite contractate in franci elvetieni. Desi nu este obligatorie si pentru alte instante, aceasta ar putea fi un indrumar pentru alti judecatori. (V.E.)

 

Leave a Reply