CONFERINTA! Maria Grapini atrage atentia ca Romania inca nu si-a definitivat procedura de accesare a banilor dintr-un fond european de 24 miliarde de euro

grapini 3

Preocuparea Mariei Grapini pentru sprijinirea mediului de afaceri local s-a concretizat, sambata, in sala de conferinte a Hotelului Timisoara, prin organizarea unei dezbateri cu tema „Fondul European pentru Investitii Strategice – FEIS si fondurile structurale, mijloace de dezvoltare regionala si a IMM-urilor”.


Prin acest demers, europarlamentarul a dorit sa atraga atentia ca, la un an de la adoptarea unui instrument financiar complex, sustinut cu o garantie de 21 miliarde de euro de la bugetul Uniunii Europene, Romania inca nu si-a definitivat procedura de accesare a banilor.

“Demersul meu este unul normal si se inscrie in ceea ce fac de doi ani, de cand sunt in Parlamentul European. Incerc sa aduc informatii relevante pentru mediul de afaceri, cetateni si institutii. Dupa cum stiti, anul trecut am organizat, la Bucuresti, prima dezbatere din Romania pe tema Acordului Transatlantic – TTIP si a impactului asupra IMM-urilor. Anul acesta, am ales Timisoara pentru o tema extrem de importanta: Fondul Strategic de Investitii si fondurile structural”, a explicat europarlamentarul Maria Grapini.

grapini 2De altfel, domnia sa spune ca a avut o interventie, la Strasbourg, pe tema ineficientei acestui Fond, insa vicepresedintele Comisiei Europene, Kristalina Georgieva, i-a atras atentia ca tarile din centrul si estul Europei nu si-au definit procedurile de accesare a banilor.

Fondul European pentru Investitii Strategice sta la baza Planului de investitii pentru Europa, iar  printre tarile care pot beneficia de acest fond se numara si Romania.

FEIS a fost conceput prin combinarea de instrumente financiare complexe si este sustinut de o garantie de 21 de miliarde de euro finantata din bugetul Uniunii Europene si din cel al BEI. Fondul a fost aprobat de institutiile europene in iulie 2015 si, la 9 luni de la adoptarea sa, efectele pozitive ale acestui instrument se pot observa deja la nivel european. Din pacate, Romania nu a definitivat inca procedura de accesare a Fondului European pentru Investitii Strategice.

La conferinta de la Timisoara au participa reprezentanti ai mediului de afaceri, persoane din administratia locala, asociatii profesionale si IMM-uri, dar si reprezentanti ai Guvernului in teritoriu. (M.I.)

Foto: Constantin Duma

 

One thought on “CONFERINTA! Maria Grapini atrage atentia ca Romania inca nu si-a definitivat procedura de accesare a banilor dintr-un fond european de 24 miliarde de euro

Leave a Reply