SOC! Secretele magistratilor din Timis, la un pas sa fie dezvaluite justitiabililor! Arhiva SIPA va fi desigilata de Ministerul Justitiei

dosare_arhiva

Secretele magistratilor din Timis, “ingropate” in arhiva Serviciului Independent pentru Protectie si Anticoruptie (SIPA), ar putea fi scoase la lumina de catre Ministerul Justitiei.


Raluca Pruna a propus inventarierea si desecretizarea arhivei SIPA, fostul serviciu secret al Justitiei, iar aceasta intentie apare intr-un proiect de hotarare de Guvern, publicat, astazi, pe site-ul ministerului.

Ministerul Justitiei precizeaza ca, de la data desfiintarii Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie (DGPA) si pana in prezent, „au fost inregistrate la Ministerul Justitiei o serie de solicitari fie din partea societatii civile – de clarificare a acestui aspect, fie din partea unor justitiabili – motivati de necesitatea probarii cererilor adresate unor instante judecatoresti in exercitarea drepturilor lor, de punere la dispozitie a unor documente din arhiva fostei DGPA, fara ca aceste solicitari sa poata fi legal solutionate, la acel moment, datorita lipsei de temei legal cu privire la institutia competenta sa desigileze si sa inventarieze, respectiv sa predea documentele acestei arhive ori sa realizeze copii ale acestor documente”.

In aceste conditii, se considera necesar emiterea unui nou act normativ care sa constituie temei pentru desigilarea arhivei fostei DGPA, inventarierea acesteia, accesarea documentelor de interes pentru justitiabili si distribuirea, respectiv predarea documentelor catre autoritatile competente.

Din comisia care va asista la desigilarea arhivei SIPA, care se va desfiinta dupa sase luni de activitate, urmeaza sa faca parte reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Parchetului General.

In prezent, arhiva fostei D.G.P.A. (Directia Generala de Protectie si Anticoruptie) se afla, sub sigiliu, in custodia Administratiei Nationale a Penitenciarelor si cuprinde „atat dosare de personal, cat si alte documente specifice”. (V.E.)

 

One thought on “SOC! Secretele magistratilor din Timis, la un pas sa fie dezvaluite justitiabililor! Arhiva SIPA va fi desigilata de Ministerul Justitiei

  1. o sa afla amanunte si despre bebele din flori a unui judecator de la Curtea de Apel Timisoara?

Leave a Reply