EXPLOZIV! Un consilier local din Dumbravita, dat pe mana inspectorilor ANI! Firma liberalului Iulian Abalaru a incasat peste 5.000 de euro dintr-un contract de prestari servicii incheiat cu primaria

abalaru22

Inspectorii Agentiei Nationale de Integritate sunt asteptati in control la Primaria Dumbravita, urmand sa verifice starea de incompatibilitate in care s-ar fi aflat un consilier local din vechea legislatura, consilier care face parte si din noul for de conducere al localitatii.


Este vorba despre Iulian Alexandru Abalaru, fost candidat al PNL la functia de primar, acuzat ca, in 2015, s-ar fi “infruptat” din banii publici ai comunei, in baza unui contract de prestari servicii incheiat intre firma la care era actionar, SC Yanca Club SRL, si Primaria Dumbravita.

Conform documentelor trimise la ANI,intrate si in posesia noastra, firma Yanca Club a fost inregistrata la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Timis in data de 26.09.2012, sub numarul 557626, avandu-i ca asociati pe Iulian-Alexandru Abalaru si Anca-Mariana Nemes.

contract1

In data de 30.01.2015, intre firma in discutie si Primaria Dumbravita a intervit contractul de prestari servicii nr. 1536, care a avut ca obiect asigurarea unor “servicii de restaurant si de servire a mancarii pentru 60 de persoane”, in cadrul proiectului “Sportul, un instrument de dezvoltare a ofertei turistice transfrontaliere”, in care administratia locala era parte. Pretul contractului a fost de 25.200 de lei, inclusiv TVA, bani care au fost incasati in doua transe, in 19.02.2015, prin intermediul facturii nr. 312, emisa de Yanka Club, si 28.08.2015, prin factura nr. 338, emisa din noua de firma lui Abalaru. Ambele facturi au fost acceptate si date la plata de primarul Victor Malac.

yanka Club

Potrivit Legii nr.161 din 19 aprilie 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, articolul 90, “Consilierii locali si consilierii judeteni care au functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor ori alte functii de conducere, precum si calitatea de actionar sau asociat la societățile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unitati administrativ-teritoriale nu pot incheia contracte comerciale de prestari de servicii, de executare de lucrari, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritatile administratiei publice locale din care fac parte, cu institutiile sau regiile autonome de interes local aflate in subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judetean respectiv ori cu societatile comerciale infiintate de consiliile locale sau consiliile judetene respective”.

factura abalaru 1Cu alte cuvinte, consilierul local Iulian Abalaru, in calitate de actionar la SC Yanka Club SRL, nu avea voie sa incheie un contract cu Primaria Dumbravita. In cazul in care inspectorii de integritate vor descoperi ca Iulian Abalaru s-a aflat in stare de incompatibilitate, ar putea fi obligat sa restituie suma de 25.200 de lei.

factura abalaru 2

De asemenea, potrivit Legii 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, „Persoana fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o funcţie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului”. In ciuda eforturilor noastre, nu am reusit sa luam legatura cu consilierul local aflat in vizorul ANI, insa ne rezervam dreptul de a publica opinia sa vizavi de aceasta investigatie imediat dupa ce o vom primi la redactie. Reamintim ca fostul presedinte al Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, a fost scos din politica mare tocmai de inspectorii ANI, care au descoperit ca politicianul a semnat un contract de inchiriere din partea autoritatii judetene cu firma fiicei sale. (Vlad Enciu)

One thought on “EXPLOZIV! Un consilier local din Dumbravita, dat pe mana inspectorilor ANI! Firma liberalului Iulian Abalaru a incasat peste 5.000 de euro dintr-un contract de prestari servicii incheiat cu primaria

  1. Verificati si la Giarmata,unde primaria a dat bani la clubul Leu Giarmata,unde un consilier local,Leuca Razvan, este membru fondator iar sotia sa este presedintele clubului

Leave a Reply