SEMNAL DE ALARMA! Stare de urgenta pe Insula Thassos, in Grecia, din cauza incendiilor care se extind. Multi romani aflati in vacanta se intorc acasa

thassos

Incendiile de pe insula Thassos, unde multi romani merg sa isi petreaca vacanta, se extind. Doua sate si doua manastiri au fost evacuate. E stare de urgenta pe insula elena si aproape 200 de pompieri incearca sa opreasca focul. Cel putin un pompier a fost ranit in timpul interventiei. Turistii romani au inceput sa plece spre casa.


Flacarile izbucnite pe insula Thassos de mai bine de 24 de ore ard acum in patru zone de munte. Au fost provocate aproape simultan de fulgere in zonele Rachoni, Prinos, Alikes si Limenaria. Se extindeau repede, asa ca autoritatile au decis evacuarea de urgenta a doua sate: Kazaviti si Sfantul Panteleimon.

De teama flacarilor, au fost evacuate si doua manastiri. Presa locala mai scrie ca zece case au ars pana acum in Theologos. Pe insula este stare de urgenta, iar pompierii din Thassos au primit intariri de la colegii lor de pe continent.

“Soarele nu se vede din cauza fumului, e ca la eclipsa! S-a luat curentul si am facut o seara romantica la lumanari!”, a relatat un turist pentru un post de televiziune.

Aproape 200 de militari si voluntari incearca sa stinga flacarile. La operatiuni participa si elicoptere si avioane care duc apa in zonele de munte mistuite de flacari.

Multi dintre romanii care erau pe insula greceasca, cateva sute, potrivit estimarilor ANAT, au inceput sa plece spre casa.

Autoritatile se tem ca vegetatia uscata si vantul puternic vor face ca focul sa se extinda. In centrul si sudul Greciei, cinci oameni au murit zilele trecute din cauza inundatiilor. (V.E.)

 

UPDATE! Ministerul Afacerilor Externe a transmis, duminica seara, un comunicat de presa prin intermediul caruia doreste sa informeze cetatenii romani ca din cauza incendiilor de vegetatie produse in insula Thasos, autoritatile au instituit stare de urgenta, fiind evacuate ccteva localitati – Aliki, Prinos Kazaviti, Rachoni, Agios Panteleimonas  si manastirile Arhanghelul Mihail si Sfantul Pantelimon, toate aflate in zona sudica a insulei. De asemenea, se are in vedere evacuarea localitaţii Theologos, vechea capitala a insulei.

„Nu exista pericol imediat, insa situatia se poate schimba de la un moment la altul, focul nefiind inca sub control, din cauza vantului puternic”, mai precizeaza MAE.

Autoritatile locale au anuntat ca circulatia rutiera pe ruta de centura a insulei Thasos se desfasoara in conditii normale. De asemenea, nu sunt dificultati in ceea ce priveste transportul cu ferry-boat-ul intre Limenas-Thasos (nordul insulei) si portul Keramoti, aflat pe partea continentala a Greciei.

 

Leave a Reply