GREVA IN PENITENCIARE! Sindicalistii ameninta cu blocarea sistemului, daca Guvernul nu va decide plata orelor suplimentare! Puscariile ar putea fi pazite de jandarmi

penitenciar1

Sistemul penitenciar ar putea fi blocat, incepand cu luna octombrie, in urma unor actiuni de protest organizate de sindicatele lucratorilor din penitenciare, se arata int-un comunicat al acestor organizatii.


Sindicalistii acuza Guvernul ca lucratorii din penitenciare sunt singurii aganjati din structura de aparare care nu beneficiaza de o prevedere a OUG 20/2016, prin care sunt acordate sume compensatorii pentru unele drepturi neacordate in 2009, pe motiv ca angajatii sistemului penitenciar ar fi platiti mai bine decat alte categorii de salariati.

Liderul sindical Stefan Teoroc sustine ca sindicatele si salariatii sistemului penitenciar au notificat, deja, conducerea penitenciarelor cu privire la refuzul de a efectuare ore de munca in plus, iar acest lucru ar putea conduce la blocarea sistemului din cauza deficitului de personal si ca s-ar putea ajunge in situatia in care penitenciarele sa fie pazite de Jandarmerie sau Armata.

Mai mult, in perioada urmatoare, lucratorii din penitenciare sustin ca vor sa picheteze penitenciarele, iar in prima jumatate a lunii octombrie, 2.000 dintre acestia vor protesta in fata Ministerului Justitiei.

“Actiunea a inceput, deja, prin notificarile depuse de sindicate si salariati, pentru refuzul muncii suplimentare. Din octombrie nu se mai face munca in plus si asta poate bloca sistemul, pentru ca in acest moment cam pe asta se bazeaza. Se poate paraliza activitatea din penitenciare si efectiv o sa puteti vedea jandarmi sau alte tipuri de salariati care vin sa pazeasca perimetrele penitenciarelor”, a declarat presedintele Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare, Stefan Teoroc.

Deficitul de personal din penitenciare ar fi de minim 8.000 de persoane, dupa noile standarde stabilite de sindicate, cu acordul Administratiei Nationale a Penitenciarelor si cu avizul Ministerului Justitiei.

Purtatorul de cuvant al Penitenciarului Jilava, Cristian Micu, a confirmat faptul ca se lucreaza cu detinuti pentru asigurarea pazei perimetrului penitenciarului, precizand ca daca ar avea personal suficient ar renunta la aceasta masura.

Potrivit acestuia, la Penitenciarul Jilava sunt folositi detinuti pentru asigurarea a patru posturi de paza. Cristian Micu sustine ca aceasta practica este conforma cu prevederile legale.

El a adaugat ca sunt folositi detinutii care mai au putin timp pana cand vor fi eliberati si isi executa pedeapsa in regim deschis. (V.E.)

Leave a Reply