INDECIZIE ! Homosexualii casatoriti inca n-au aflat daca-si pot etala verighetele si in Romania ! Curtea Constitutionala a amanat din nou luarea unei decizii

cuplu gay

Curtea Constitutionala a amanat din nou, astazi, la fel ca in urma cu doua luni, luarea unei decizii asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicata de un cuplu de homosexuali in privinta Codului Civil, care interzice recunoasterea in Romania a casatoriilor persoanelor de acelasi sex incheiate in strainatate.


Avocata cuplului, Iustina Ionescu, spune ca interdictia din Codul Civil este discriminatorie si aduce atingere dreptului la viata privata si familie, fiind bazata pe prejudecatile din societatea romaneasca.

Punctul de vedere al Guvernului a fost ca argumentele aduse de avocati nu se sutin, avand in vedere ca faptul ca un stat nu recunoaste astfel de casatorii reprezinta „expresia diversitatii sistemelor juridice”, in raport cu valorile morale ale fiecarei societati in parte.

In apararea cuplului de homosexuali a vorbit si presedintele CNCD, Csaba Asztalos, care a aratat ca legislatia din Romania aduce atingere unor valori fundamentale, precum demnitatea umana.

Cuplul de gay Relu Adrian Coman, din Constanta, si Robert Clabourn Hamilton, din SUA, ambii in varsta de 44 ani, a devenit o familie in 2010, dupa ce s-au casatorit, la Bruxelles, iar acum cer recunoasterea casatoriei lor si in Romania.

In conditiile in care autoritatile din Romania refuza sa recunoasca aceasta relatie, cei doi nu se pot stabili in tara, pentru ca dreptul la rezidenta se acorda exclusiv membrilor familiei.

Astfel, in momentul de fata, Clai Hamilton nu poate locui legal in Romania pentru perioade mai lungi de 3 luni, in calitate de membru de familie, desi este casatorit cu un cetatean roman. Initial, Judecatoria Sectorului 5 a admis exceptia invocata de cuplul gay si au trimis-o catre judecatorii constitutionali.

Cazul va fi discutat din nou de CCR in 27 octombrie. (V.E.)

One thought on “INDECIZIE ! Homosexualii casatoriti inca n-au aflat daca-si pot etala verighetele si in Romania ! Curtea Constitutionala a amanat din nou luarea unei decizii

Leave a Reply