PROTEST! Grefierii de la Tribunalul Timis au declansat un protest spontan, fara ca activitatea instantei sa fie afectata !

grefieri_1

Grefierii de la Tribunalul Timis au declansat un protest spontan, astazi, intre orele 10 – 11, care a avut la baza revendicarile enuntate in Memorandumul privind Justitia, sustinut si de catre Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul aceleiasi instante.


Dupa cum ne-a comunicat purtatorul de cuvant al Tribunalului Timis, judecatoarea Olimpia Matis, « activitatea instantei nu a fost perturbata ».

Acest protest vine la doar o zi dupa ce, marti, grefierii de Judecatoria Alba Iulia si Tribunalul Alba au declansarea o forma spontana de protest, materializat prin intreruperea totala a activitatii, timp de doua ore. O sedinta de judecata programata in timpul potestului, respectiv intervalul 10,30 – 12,30, a fost suspendata.

De asemenea, si magistratii celor doua instante au anuntat ca in perioada 20 – 25 septembrie vor participa la sedintele de judecata cu purtarea la brat a unei banderole albe.

Revenind la protestul greferilor din Timis, acestia au solicitat  adoptarea unui statut al personalului de specialitate juridica si al parchetelor, in raport cu noile modificari legislative si sa fie recunoscuti drept “categorie profesionala participanta in infaptuirea actului de justitie”, alaturi de magistrati.

De asemenea, grefierii doresc ca salarizarea sa fie facuta in raport cu pregatirea profesionala, alaturi de celelalte categorii profesionale din sistemul judiciar conform noii legi de salarizare, infiintarea unei sectii de specialitate in cadrul Ministerului Justitiei pentru categoria profesionala a grefierilor si introducerea in codul ocupatiilor din Romania a meseriei de “grefieri cu studii superioare juridice”.

Printre altele, grefierii mai doresc sa le fie recunoscuta independenta in justitie. (G.I.)

Leave a Reply