JOS PRUNA! Gardienii din Penitenciarul Timisoara ies in strada! Actiunea de protest vizeaza discriminarile salariale si demisia din functie a ministrului Justitiei

inchisoare-penitenciar

Protestele din penitenciare continua, dupa esecul negocierilor, din 26 septembrie, de la Penitenciarul Gherla, dintre sindicate si ministrul justitiei, Raluca Pruna. Rand pe rand, gardienii si ceilalti angajati ai penitenciarelor din Târgu Jiu, Vaslui, Bârcea Mare, Jilava, Tulcea si, astazi, Drobeta Turnu Severin, au iesit in fata inchisorilor pentru a protesta impotriva discriminarii impuse de la nivel guvernamental in structura de aparare si pentru a atrage atentia asupra lipsei de personal.


Dupa cum era de asteptat, si sindicalistii din Penitenciarul Timisoara vor iesi in strada, iar aceasta actiune de protest a fost anuntata de Marius Duricu, responsabilul de aceasta activitate, pentru data de 5 octombrie, ora 9, in fata stabilimentului de pe strada Popa Sapca.

Sindicalistii dau asigurari ca aceasta actiune nu va afecta in niciun fel siguranta locului de detinere si asigurarea drepturilor detinutilor, conform prevederilor legale.

“Ministrul justitiei nu are un plan pentru imbunatatirea conditiilor de lucru pentru personal, desi are un plan extrem de detaliat si bine finantat pentru imbunatatirea conditiilor de detentie. 740 milioane de dolari a aprobat Guvernul României pentru detinuti, nimic pentru conditiile de lucru ale personalului. In prezent, conform estimarilor ANP, sunt necesari inca 8.000 de angajati pentru ca penitenciarele sa functioneze la nivel optim si se inregistreaza peste 1,5 milioane de ore suplimentare la nivelul sistemului penitenciar. Personalul din penitenciare a notificat deja referitor la refuzul de a presta ore suplimentare si este de asteptat ca penitenciarele sa nu mai poata functiona in parametri normali. In aceste conditii, ministrul justitiei creaza artificial o inechitate, refuzând – din motive obscure – aplicarea unor majorari salariale prevazute de OUG 20/2016, care se aplica dealtfel tuturor angajatilor din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala”, se precizeaza intr-un comunicat al Sindicatului Asociatiei Nationale a Penitenciarelor.

Reamintim ca, astazi, angajatii Penitenciarului din Drobeta Turnu Severin au protestat in fata sediului unitatii pentru a cere eliminarea inechitatilor salariale din sistem si demisia din functie a ministrului Justitiei. (G.I.)

Leave a Reply