Judecatorii si procurorii, admisi in avocatura fara examen? Conducerea UNBR ar fi de acord cu aceasta propunere doar “in conditii de reciprocitate”

gh._florea

Proiectul de modificare a Legii 303/2004, in sensul ca “Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat acestora cu o vechime de cel putin 18 de ani in aceste functii, care au fost eliberati din functie din motive neimputabile, au dreptul sa devina, fara examen, avocati, mediatori, notari publici sau executori judecatoresti”, aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei, a provocat revolta barourilor din Romania.


Privilegiul ce se incearca a fi creat unei anumite categorii de magistrati este amplu combatut intr-un apel al Comisiei Permanente a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, adresat, astazi, ministrului Justitiei, in care se precizeaza ca prin elaborarea acestei propuneri legislative se incalca grav principiul independentei si autonomiei profesiei de avocat.

Mai mult, semnatarii ii amintesc Ralucai Pruna ca, anul trecut, s-a propus modificarea Legii 303/2004, in sensul ca ”avocatii cu o vechime in profesie de cel putin 18 ani pot fi numiti fara concurs in functii vacante de judecator sau procuror la judecatorii sau parchetele care functioneaza pe langa acestea”, moment in care s-a declansat un protest national al judecatorilor si procurorilor, care au subscris un „Memoriu de protest”, dat publicitatii, in care au dezavuat primirea in profesia de magistrat, fara examen, a avocatilor.

“In conditiile in care toate institutiile sistemului judiciar au sustinut campania de denigrare publica a profesiei de avocat , care „si-ar atribui” „superimunitate” sau „privilegii” prin modificari legislative cu rol de garantii legale ale apararii prin avocat, actuala propunere de modificare a Legii 303/2004 nu este in concordanta cu exigentele statului de drept, intrucat se incalca egalitatea in drepturi a tuturor cetatenilor cu privire la accesul intr-o profesie”, sustin reprezentantii UNBR.

In apelul semnat de presedintele avocatilor, Gheorghe Florea, se lasa sa se inteleaga ca propunerea de primire in profesia de avocat a magistratilor cu o vechime de 18 ani poate fi acceptata doar in conditii de reciprocitate, respectiv primirea avocatilor cu o vechime mai mare de 18 ani, fara examen, pe posturi vacante de judecator sau procuror. (Gh. Ilas)

Leave a Reply