TRANZACTIA ANULUI! Retaua de magazine Profi, achizitionata de un fond de investitii din Turcia cu 533 milioane de euro! Este cea mai importanta tranzactie de pe piața de retail

profi

Reteaua de magazine Profi din Romania, formata din peste 500 de supermarketuri, a fost achizitionata cu 533 milioane de euro unui fond de investitii din Turcia. Mid Europa Partners, principala firma de private equity concentrata pe Europa Centrala si de Sud- Est, a semnat joi un acord pentru achizitionarea integrala a actiunilor Profi Rom Food, pentru 533 de milioane de euro.


Anuntul a fost facut de Sebastian Krol, partener al Enterprise Investors. Este vorba despre cea mai mare tranzactie de pe piata locala de retail, care va deveni efectiva dupa ce va primi aprobarile anti-trust.

Tranzactia a fost parafata cu Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), un fond de private equity administrat de Enterprise Investors, care a anuntat inca din luna mai ca intentioneaza sa evalueze “optiunile strategice disponibile pentru Profi”, liderul segmentului de supermarketuri din Romania, luand in considerare vanzarea lantului de magazine. PEF VI a achizitionat reteaua de magazine Profi in 2009, cu 66 milioane euro, iar in 2011 a finalizat o investitie aditionala de 10 milioane euro. Dupa sapte ani, fondul iese din actionariat si vinde lantul de magazine pentru o suma de opt ori mai mare.

“Avem bani pentru noi investitii in zona de retail. Asa cum am facut si cu Noriel . Si suntem deschisi pentru mai multe proiecte. Pentru ca avem expertiza in domeniu”, a declarat miercuri Sebastian Krol, patener Enterprise Investors, intr-o conferinta de presa.

La randul sau, partenerul Mid Europa, Nikolaus Bethlenm, afirma ca fondul va continua succesul Profi si chiar il va accelera.

“Suntem deschisi catre achizitii asa cum am facut si cu Regina Maria“, a mai spus Bethlenm.

Profi este o retea comerciala moderna, cu cea mai mare extindere in Romania, si opereaza peste 500 de magazine, urmand ca in 2016 sa inregistreze un venit de 800 milioane de euro. In prezent, Profi are 11.000 de angajati, iar anul trecut a fost incheiat cu venituri de peste 565 milioane de euro.

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrala si de Est. Activa din 1990, firma a strans opt fonduri cu un capital total ce depaseste 2 miliarde euro.

La randul sau, Mid Europa Partners reprezinta unul dintre cele mai mare fonduri din regiune si din Turcia, avand in administrare peste 4 miliarde euro. (Mara Ion)

Leave a Reply