ULUITOR! Fostul securist Radu Tinu l-a condamnat la moarte, prin intermediul Facebook, pe istoricul Lucian Boia! “Ce dulce ar fi glontul patriei pentru individul asta!”

tinu-vietnam

Fostul adjunct al sefului Securitatii Timis, maiorul (r) Radu Tinu, este protagonistul unei intamplari cu talc povestite de Gabriel Liiceanu si care face cariera in presa online, in aceste zile. Filosoful relateaza intr-un editorial publicat pe contributors.ro o intamplare socanta care-l are ca personaj principal pe fostul securist. Acesta ar fi scris pe Facebook, nici mai mult, nici mai putin, decat ca istoricul Lucian Boia ar trebui impuscat.


Liiceanu povesteste o intamplare de la Targul de Carte Gaudeamus, in timpul lansarii volumului „Patria mea era un sambure de mar” de Herta Müller. Era la putin timp dupa ce Liiceanu terminase prezentarea cartii istoricului Lucian Boia, „Un joc fara reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei”.

„Nu termin bine de ascultat citatul din Herta Müller, ca se-apropie de mine un colaborator de la editura, punandu-mi sub ochi pe smartphone-ul sau urmatorul print-screen: Asadar, sub anuntul de pe Facebook-ul Humanitas al lansarii cartii lui Lucian Boia, venea primul comentariu. Autorul: Radu Tinu. «Ce dulce ar fi glontul patriei pentru individul asta…», suna comentariul.  Culmea ironiei e ca Radu Tinu, fost maior de Securitate, fusese anchetatorul Hertei Müller. «Acesti oameni n-au disparut nicidecum…». Nu numai ca nu disparusera, dar iata, in urma cu cateva zile, unul dintre ei, devenit instanta de judecata ad hoc, hotarase ca Lucian Boia trebuie sa moara. In zilele noastre, dupa cum se vede, condamnarea la moarte poate veni si pe Facebook. Nu era clar cine urma sa traga «dulcele glont al patriei». Dar sentinta el o daduse, «batranul securist iesit din serviciu»”, a povestit Liiceanu.

Pe Radu Tinu, evenimentele din decembrie 1989 l-au prins ca adjunct al Securitatii Timis. A fost judecat in Lotul Timisoara si trimis in spatele gratiilor pentru o scurta perioada. Ulterior a ajuns om de afaceri, lucrand la firmele unui alt fost securist, potentul om de afaceri Ioan Nicolae. (V.E.)

Sursa foto: Facebook

Leave a Reply