GRATIEREA PENALILOR! Interesul personal al premierului Sorin Grindeanu in adoptarea “pe furis” a ordonantei gratierii! VEZI ce milionar din Timisoara va scapa de inchisoare

Miron-Nicolaie1

Dupa tentativa esuata de a adopta “pe furis” ordonanta de urgenta privind gratierea unor persoane condamnate penal, operatiune blocata de presedintele Klaus Iohannis, Ministerul Justitiei a decis sa publice si pe site controversatul proiect.


Potrivit acestei OUG, se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoare de pana la 5 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda aplicate de instanta de judecata, cu exceptia recidivistilor si a celor care au savarsit o serie de infractiuni cu violenta, infractiuni sexuale, infractiuni de coruptie. Se gratiaza cu jumatate pedepsele aplicate celor care au implinit 60 de ani, femeilor gravide si celor care au in intretinere minori cu varsta pana la 5 ani, indiferent de infractiunea pentru care au fost condamnati. 

Sunt excluse de la gratiere persoanele condamnate pentru fapte precum luare sau dare de mita, trafic sau cumparare de influenta, trafic de persoane, trafic de droguri, trafic de migranti sau fraude informatice. Nu beneficiaza de gratiere nici persoanele condamnate pentru o serie de infractiuni reglementate prin legi speciale, printre care si Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

De remarcat e ca vor fi gratiate si unele pedepse cu suspendare, desi motivatia principala a gratierii e nevoia de golire a penitenciarelor. Desi premierul Sorin Grindeanu a sustinut ca aceasta ordonanta nu era pe lista celor ce-ar fi trebuit adoptate in sedinta Guvernului de astazi, in proiectul de OUG se arata ca “dispozitiile prezentei ordonate de urgenta se aplica numai faptelor comise pana la data de 18.01.2017”.

In afara de graba evidenta de a-l gratia pe seful sau de partid, Liviu Dragnea, condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare in Dosarul Referendumului si inculpat intr-un al doilea dosar penal, putem aprecia ca premierul Sorin Grindeanu are si un interes personal in adoptarea de urgenta a masurii gratierii.

Este vorba despre salvarea de la inchisoare a prietenului sau, milionarul timisorean Neculai Miron, condamnat la 2 ani si jumatate de inchisoare, alaturi de sindicalistul Liviu Luca, in dosarul devalizarii patrimoniului CNSRL Fratia, unde prejudiciul este de peste 700.000 de euro. Relatia PSD cu Neculai Miron este un strategica, in conditiile in care fostul prefect de Timis, Eugen Dogariu, a fost angajatul sau la o firma de imobiliare… (Mara Ion)

One thought on “GRATIEREA PENALILOR! Interesul personal al premierului Sorin Grindeanu in adoptarea “pe furis” a ordonantei gratierii! VEZI ce milionar din Timisoara va scapa de inchisoare

  1. Grindeanu e timișorean? Nu , este un inconștient care o sa rămână în istorie ca o unealtă ieftină a unor grupuri de interese!
    Păcat, l-am și votat

Leave a Reply