BREAKING NEWS! Meci de infarct facut de Romania la Campionatul European de Handbal din Franta, unde a invins nationala Spaniei cu scorul de 27-25     Un politist din Checea, judetul Timis, a fost transportat de urgenta la spital, dupa ce a fost batut violent de un grup de tigani     Nicolae Robu a anuntat ca a fost cautat de alti primari din tara, inclusiv de edili PSD, insa, deocamdata, nu se accepta alti membri in Alianta Vestului, pana nu se vor obtine primele rezultate concrete     Proiectul european prin care Primaria Timisoara a solicitat o finantare de 8 milioane de euro pe Axa Retro pentru achizitionarea a 16 tramvaie a fost respins    Un incendiu devastator a mistuit, marti dimineata, o vila din Sanmihaiu Roman, in ciuda faptului ca pompierii au actionat la fata locului cu trei autospeciale de stingere cu apa si spuma    Comisarul sef Traian Berbeceanu, fostul sef al BCCO Alba Iulia, a fost implicat intr-un violent accident de circulatie, produs, marti dimineata, la periferia municipiului Deva

SCRISOARE DESCHISA! Liderul Sindicatului Politistilor din Timis, comisarul sef Doinel Malcoci, avertisment pentru noul ministru de Interne! “Cand siguranta si ordinea publica vor fi amenintate, cetatenii vor cauta solutii alternative!”

doinel_malcoci1

Liderul Sindicatului Politistilor Timis, comisarul-sef Doinel Malcoci, a reactionat imediat dupa ce noul ministru de Interne, Carmen Dan, a anuntat public ca-i incurajeaza pe angajatii MAI sa vorbeasca despre problemele din sistem si a scos de la naftalina o scrisoare deschisa, trimisa in urma cu cativa ani si fostului ministru Radu Stroe, in care face o serie de dezvaluiri din spatele usilor cazone inchise.

Asadar, problemele sunt aceleasi, nu s-a rezolvat mai nimic, iar Doinel Malcoci solicita luarea unor masuri concrete si urgente pentru refacerea imaginii degradate a politistilor, deoarece situatia este atat de grava incat cetatenii se vor debarasa de politie, pentru a cauta solutii alternative.

“Pentru faptul ca respectam si iubim profesia de politist si, mai cu seama, pentru ca activitatea de politist este singura noastra sursa de venit, avem dreptul de a va aduce la cunostinta cateva aspecte concrete, care au dus si duc la degradarea sistematica a imaginii Politiei Romane in relatia sa cu cetateanul. Suntem foarte aproape de momentul cand cetatenii, comunitatile se vor debarasa de institutia Politiei Romane si de autoritatea ei, preferand solutii alternative sau chiar liberul arbitru, atunci cand siguranta fiecaruia si ordinea publica vor fi amenintate”, sustine Malcoci.

Principala cauza a acestei atitudini cetatenesti, in opinia comisarului sef Malcoci, este aceea ca politistii sunt folositi excesiv pentru treburi si chichite functionaresti, de interior, in loc sa-si concentreze energia si timpul in folosul ordinii publice si al problemelor de siguranta a cetateanului. Mai concret, publicul a aflat si observa ca politistii lucreaza mai mult pentru confortul ierarhic al sefilor (de formatiune, de sectie, de judet, de directie etc.) decat pentru comunitate. Mai mult, publicul este enervat peste masura de activitatile en-gros pe care politia le face din cand in cand, atunci cand situatia s-a degradat peste masura. Oamenii circula in Europa, vestile circula de acolo spre Romania si bate la ochi disperarea cu care, doar la noi, sunt organizate tot felul de „navoade”, iar in comunitatea europeana politistii actioneaza in mod continuu, constant si eficient.

“Se reproseaza, doamna ministru Carmen Dan, ca sefii nostri sunt incurajati de conducerea centrala sa actioneze prioritar pentru calitatea formei si sa ignore, pana la plictis, problemele de fond”, scrie Malcoci, enumerand o serie de probleme cu care se confrunta angajatii Politiei Romane.

1. Politistii isi desfasoara activitatea tot mai mult in birou, pentru raportarile, respectiv sintezele, care trebuie comunicate (de multe ori in paralel si pe mai multe cai de comunicare), in urma actiunilor dispuse, de catre esaloanele superioare, din birourile de la Bucuresti care sunt izolate, pana la ridicol, de realitate specifica a situatiei, diferita de la un judet la altul.

2. Masurand, pe ceas, timpul alocat sintezelor, analizelor si raportarilor care trebuie redactate si suplimentate de mai multe ori, pana se ajunge la pretentiile stilistice sau cantitative agreate la Bucuresti, este evident ca politisti sunt folositi mai mult ca scriitori sau contabili. Astfel, politistii insisi s-au transformat in „servicii de suport” pentru Forma fara Fond a politiei.

3. Masurand apoi si timpul consumat pentru discursuri molesitoare in sedinte, „analize” si bilanturi cu indicatori si obiective „nou-noute” dar, in realitate, preluate copy-paste din cuvantarile citite anii trecuti de catre alti imputerniciti la comanda. Comandanti poate de buna credinta, dar care stau cu geamantanul la usa, pentru ca nu-s de-ai locului sau, cum bine se spune, ei n-au nici un rost pe-acolo…;

4. Evaluarea politistilor de catre sefii lor ierarhici a devenit incarcata de subiectivitate. Ea nu mai exprima clar, valoarea politistului si a muncii sale, de unde ar rezulta faptul ca pentru a fi analizati obiectiv, ar trebui sa existe (pentru evaluare) doar doua calificative, respectiv: „corespunzator” sau „necorespunzator”. Noi avem convingerea ca astfel se vor elimina toate neajunsurile existente prin larga nuantare de aprecieri care sunt practicate in momentul de fata;

5. Pentru a-si pastra “scaunele”, majoritatea sefilor de pe toate treptele ierarhice nu raporteaza problemele reale cu care se confrunta politistul de rand, lucru care duce la necunoasterea reala a situatiei din teren;

6. Evaluarea pentru interior este adevarat ca o fac sefii din institutie, insa “barometrul” pentru institutie, nu este suma aprecierilor din interior, ci satisfactie cetateanului, fata de serviciile pe care le plateste. Cetateanul are dreptul sa ceara ca politistul sa fie protectorul, partenerul sau social si, in acelasi timp justitiarul corect si eficient.

“Dar, inalt subordonatii dumneavoastra nu sunt interesati de cel care ii plateste, de cetatean.  Doamna minstru Carmen Dan, incercati un audit al celor care va dau sintezele despre activitatile politistilor, exceptand triumfalele „navoade”. Incercati un audit sumar, pornind, cel putin, de la reflectarea in mass-media a satisfactiei cetatenilor fata de institutia politiei. Dar, va rog, puneti sa se masoare satisfactia cetateanului, nu „increderea”, cum se face de obicei. Stiti, increderea, ca si speranta, dureaza mai mult, pana ce …pier. Satisfactia n-are inertie. Ea ori este ori nu este. Scurt si clar! Va multumesc, alaturi de membrii organizatiei noastre teritoriale si asteptam reactia dumneavoastra la aceasta sesizare”, spune, folosind un limbaj aproape ingineresc, comisarul-sef Doinel Malcoci, in incheierea documentului. (G.I.)

One Response to SCRISOARE DESCHISA! Liderul Sindicatului Politistilor din Timis, comisarul sef Doinel Malcoci, avertisment pentru noul ministru de Interne! “Cand siguranta si ordinea publica vor fi amenintate, cetatenii vor cauta solutii alternative!”

  1. Gitan says:

    Referitor la articolul dvs.primordial ar fi daca. ” scrisoarea ..pierduta” a domnului cu pricina ar putea fi ..macar citita de catre OM ..asta sa dovedim Iq- ul stimabilului..cat despre continutul ortoepic trebuie sa admitem ..ca e o situatie..asta in conditiile plagiatului masiv ..sa nu care cumva sa plagiem si ..scrisori in acest context..

Leave a Reply

No announcement available or all announcement expired.
%d bloggers like this: