BILANT ANTICORUPTIE! 3 ministri, 6 senatori, 11 deputati si 16 magistrati trimisi in judecata de DNA! “Niciun infractor nu trebuie sa se simta in siguranta!”, avertizeaza Laura Codruta Kovesi

Bilantul Directiei Nationale Anticoruptie prezentat, astazi, de procurorul sef Laura Codruta Kovesi, a confirmat faptul ca, in ciuda atacurilor fara precedent venite din partea unor inculpati sau condamnati care au detinut functii importante in stat, lupta anticoruptie din Romania se mentine la una dintre cele mai ridicate cote din Europa.


“Procentul de achitari s-a mentinut, si in 2016, la 10% din totalul persoanelor trimise in judecata, sub media europeana, si arata ca, in Romania, justitia este functionala, iar rostul procesului penal este acela de a afla intotdeauna adevarul”, a declarat Laura Codruta Kovesi, cu precizarea ca in dosarele instrumentate de DNA au fost luate masuri asiguratorii de 667 milioane euro, in crestere cu 72 % fata de anul trecut.

“Niciun infractor nu trebuie sa se simta in siguranta, indiferent unde si-a ascuns banii!”, a avertizat sefa DNA, facand aluzie la tendinta afaceristilor penali de a externaliza prada prin achizitionarea de proprietati in strainatate sau prin plasarea banilor in conturi offshore.

Conform datelor din bilantul DNA, in 2016 au fost trimisi in judecata peste 1.270 de inculpati pentru fapte de coruptie la nivel inalt si mediu. Printre acestia: 3 ministri, 6 senatori, 11 deputati, 47 primari, 16 magistrati si 21 directori de companii nationale. O treime din persoanele trimise in judecata au ocupat functii de conducere, control, demnitati publice ori alte functii importante. Judecatorii au condamnat definitiv peste 870 inculpati trimisi in judecata de DNA, printre care 1 europarlamentar, 7 deputati, 1 senator, 1 ministru, 5 presedinti de consilii judetene si 28 primari. In hotararile ramase definitive, judecatorii au decis confiscarea si recuperarea a peste 226 milioane euro, Kovesi precizand ca “este obligatia organelor fiscale sa execute aceste hotarari cat mai rapid”.

Procurorii DNA au mai constatat ca in sanatate procentul contractelor in care s-a cerut mita este mai mare decat in alte domenii, iar de multe ori s-au stabilit sume supraevaluate pentru lucrari sau produse inexistente.

“S-au identificat cazuri in care preturile au fost supraevaluate cu sume cuprinse intre 50% si 800%. Nu sunt simple greseli, ci abuzuri care mascheaza o mita sau un folos necuvenit. Poate gresi cineva un pret de achizitie supraevaluat cu 800%?” s-a intrebat retoric Kovesi.

„Noi suntem procurori si am depus un juramant, acela sa respectam legea. Indiferent daca suntem laudati sau criticati, legea ni se aplica si noua. Tot ceea ce facem, facem sub controlul CSM si al instantelor. Un procuror nu falsifica dosare, nu fabrica probe, nu urmareste agende obscure si nici nu face jocuri politice. Mai mult decat atat, alti magistrati, judecatorii, vin si controleaza munca procurorilor si masurile dispuse de acestia. Cetatenii trebuie sa stie ca actele unui procuror sunt verificate, aprobate sau respinse de judecatori. In cadrul unui proces penal judeca mai multi judecatori. Uneori, intre 10 si 15 judecatori, chiar de la instante diferite. Ei decid in dosarele DNA. Atunci cand procurorii au incalcat legea sau etica au ajuns in fata instantei sau au plecat din DNA”, a mai precizat procurorul sef Laura Codruta Kovesi. (G.I.)

Leave a Reply