DECIZIE CEDO! Liderul yoghinilor din Romania a castigat procesul la CEDO impotriva statului roman! Gregorian Bivolaru va fi despagubit cu 7.000 de euro pentru retinere ilegala

Grigorian Bivolaru a obtinut o victorie la CEDO in fata statului roman, care a fost obligat la plata a 7.000 de euro pentru retinerea ilegala a liderului MISA. Evenimentul s-a petrecut in urma cu 13 ani, la Vama Nadlac, in timp ce guru interntiona sa paraseasca tara.


CEDO hotarat cu 5 voturi contra 2 ca “statul parat trebuie sa plateasca, in termen de trei luni de la data ramanerii definitive a hotararii, urmatoarele sume care urmeaza sa fie convertite in moneda in care a statul parat la rata aplicabila la data platii: 1.000 euro, plus orice taxa care poate fi perceputa taxei pentru prejudiciul moral; 5.980 euro, plus orice taxa care poate fi datorata de catre solicitant cu titlu de impozit, pentru costuri si cheltuieli”.

Gregorian Bivolaru ceruse 100.000 de euro ca prejudiciu material si 150.000 de euro ca prejudiciu moral. Dupa aceasta victorie la CEDO, biroul de presa al MISA a transmis un comunicat.

“Astazi, 28 februarie 2017, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a obligat statul roman la plata a 7.000 de euro catre Gregorian Bivolaru, pentru faptul ca acesta a fost in mod ilegal privat de libertate dupa decizia de eliberare din arest dispusa de Curtea de Apel Bucuresti pe 1.04.2004.

Decizia de la Strasbourg confirma inca o incalcare a drepturilor omului in cazul Operatiunii CHRIST, lansate de autoritatile romane in 2004 impotriva lui Gregorian Bivolaru si a altor practicanti yoga.

Reamintim ca pe 28 martie 2004 Gregorian Bivolaru a fost retinut in cladirea vamii din Nadlac, in timp ce se interesa asupra unei eventuale interdictii de a parasi tara, interdictie care s-a aflat ulterior ca nu exista.

Pe 29 martie a fost acuzat de incercare de trecere frauduloasa a frontierei, iar pe 30 martie s-a dispus retinerea sa in vederea judecatii, decizie la care Gregorian Bivolaru a facut apel. Pe 1 aprilie 2004, la ora 12, Curtea de Apel Bucuresti a decis eliberarea sa deindata, dar polita a refuzat sa-l puna in libertate, retinandu-l in mod ilegal inca 10 ore.

Tot in legatura cu Operatiunea CHRIST, CEDO s-a pronuntat deja referitor la perchezitiile abuzive si ilegale din 18 martie 2004, obligand statul roman la plata unor despagubiri de aproape 300.000 de euro catre mai multi practicanti yoga”. (Vlad Enciu)

 

Leave a Reply