Fost inspector sef al Politiei Timis, decedat in urma unei boli necrutatoare! In perioada mandatului sau au explodat afacerile cu tigari de contrabanda, prin firmele lui Zaher Iskandarani, si cu produse petroliere duse in Serbia

Unul dintre primii comandanti ai Inspectoratului Judetean de Politie Timis – din perioada in care unitatea era, inca, militarizata -, generalul de brigada Andrei Odangiu, a decedat in urma unei boli necrutatoare si a fost condus pe ultimul drum, in urma cu cateva zile, in cadrul unei procesiuni funerare care a avut loc in judetul sau de bastina, Teleorman.


Vestea i-a luat prin surprindere pe toti colaboratorii banateni ai fostului comandant, numit in fruntea Politiei Timis, intre anii 1993 – 1995, de mai marii Inspectoratului General al Politiei (IGP), exact in perioada in care s-au dat cele mai mari tunuri financiare in afacerile cu tigari de contrabanda, prin firmele controlate de Zaher Iskandarani, dar si prin exporturie ilegale cu produse petroliere spre Iugoslavia, tara aflata sub embargou.

In 1995, Andrei Odangiu a fost implicat intr-un scandal care a dus demiterea sa din functia de inspector sef al IPJ Timis. Este vorba de ordinul dat subordonatilor sai sa imprumute, pentru un flagrant, 185.000 de marci, de la Zaher Iskandarani. Capitanul Mihai Petrachioiu, cel care a coordonat actiunea, si-a dat demisia dupa ce flagrantul a fost ratat si dupa ce nu s-a putut stabili daca banii au fost dati inapoi. Cateva luni mai tarziu, generalul Ioan Pitulescu a venit in Timis cu o echipa si l-a arestat pe Iskandarani. Odangiu a fost eliberat din functie, dupa un scandal intern imens.

La vremea respectiva, Andrei Odangiu a declarat: “Eu am plecat, la data de 13 septembrie 1995, dupa ce l-am informat personal pe ministrul Taracila. Era mai bine sa plec. Oamenii mei m-au tradat si nu puteam sa-mi indeplinesc atributiunile de serviciu. Din aceasta cauza i-am solicitat sefului IGP, generalul Pitulescu sa vina cu oameni de la Bucuresti sa-l captureze pe Iskandarani. Ai mei organizau curse de masini”.

Dupa sase zile de la disparitia din functie, col. Andrei Odangiu a fost avansat de presedintele Ion Iliescu la gradul de general. Pana in 1999 a fost tinut in functia de sef Serviciu Personal la IPJ Teleorman, cand a fost avansat in functia de inspector sef.

In urma unei anchete la nivel central, generalul a fost demis din functie de Toma Zaharia, iar Ion Iliescu l-a trecut in rezerva la 31.10.2001. (G.I.)

Leave a Reply