BREXIT! Vesti proaste pentru romanii care vor sa ramana in Anglia dupa retragerea Marii Britanii din UE! Completarea unui formular de 85 de pagini si plata unor taxe de cateva sute de lire, primele efecte

Premierul britanic Theresa May urmeaza sa invoce, pe 29 martie, articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, prin care va declansa in mod formal procedura de retragere a Marii Britanii din UE. Odata cu iesirea iminenta a Marii Britanii din Uniunea Europeana, in Regat au loc mutari importante si se iau decizii care afecteaza milioane de oameni.


O astfel de decizie ii vizeaza pe cetatenii europeni care locuiesc in Marea Britanie, inclusiv cateva sute de romani, si care vor sa ramana acolo si dupa Brexit.

Potrivit The Indepenedent, citat de Antena 3, acestia vor fi obligati sa completeze un formular de 85 de pagini, si in plus, vor fi nevoiti sa plateasca taxe ce pot ajunge la cateva sute de lire sterline.

Premierul britanic Theresa May a refuzat in mod repetat sa le garanteze celor 3 milioane de cetateni europeni ca vor putea sa ramana in Marea Britanie dupa Brexit.

Ministrii britanici au insistat asupta faptului ca aceste garantii nu vor fi facute decat in momentul in care si celelalte tari membre UE promit ca le vor acorda britanicilor dreptul de sedere, dupa ce acestia parasesc blocul comunitar.

In urma presiunilor, dar si a deciziei din Camera Lorzilor de la inceputul lunii, Executivul britanic a fost nevoit sa le garanteze imigrantilor acest drept.

Nu oricum, insa. Cei care vor dori sa ramana in Regat, dupa Brexit, vor fi obligati sa completeze un formular de 85 de pagini, alaturi de multe alte documente, intre care dosarele financiare, scrisori de recomandare de la angajatori si detalii cu privire la fiecare iesire si sosire in Marea Britanie, chiar si pentru o vacanta, din momentul in care au venit in Regat.

Taxa de procesare a aplicatiei este de 65 de lire sterline, ceea ce inseamna ca o persoana care aplica pentru mai multi membri ai familiei va trebui sa achite cateva sute de lire sterline, asta fara a socoti onorariul pentru avocati si contabili. Onorariu care, in cazul unui avocat, poate ajunge pana la 1000 de lire sterline.

“Cand cineva imi cere ajutorul in aceasta problema, nici macar nu pomenesc de onorariu. Pur si simplu refuz pentru ca stiu ca va urma un cosmar”, a declarat, pentru Financial Times, Sebastian Derwisinski, un avocat din Northampton.

Cererea de sedere permanenta, care este o conditie obligatorie pentru a obtine cetatenia britanica, a fost introdusa la sfarsitul anului 2015, ca parte a modificarilor aduse de David Cameron.

Pana atunci, cetatenilor UE li se acorda in mod automat rezidenta daca locuiau in continuu in Marea Britanie, timp de 5 ani.

Cu patru zile inainte ca premierul Theresa May sa declanseze iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, mii de persoane au ocupat strazile londoneze pentru a protesta fata de Brexit.

Marsul ”Uniti pentru Europa” era programat sa se incheie in piata Parlamentului, unde patru persoane si-au pierdut miercuri viata, dupa ce atacatorul Khalid Masood a intrat cu masina in trecatorii de pe podul Westminster.

Protestatarii si-au inceput marsul pro-european cu un minut de liniste in memoria victimelor atentatului de la Londra. Acestia au fluturat drapelul Uniunii Europene si au scandat lozinci, precum ”Deci care este planul?” si ”Opriti Brexit-ul”. Un protestatar a ridicat o pancarta cu mesajul ”La multi ani, UE”, facand referire la aniversarea a sase decenii de la semnarea Tratatului de la Roma.

”Cu un vot atat de strans, nu inteleg cum cineva ar putea sa spuna ca asta este dorinta poporului. Avem atat de multe de pierdut din punct de vedere politic, financiare, dar si in ceea ce priveste protectia mediului”, a declarat Joss Dennis din Bristol. (Gh. Ilas)

 

Leave a Reply