REACTIE! Timisoara, primul oras romanesc fara PSD! Petitie online pentru dizolvarea partidului-stat, dupa fortarea gratierii coruptilor! “Faptul ca Serban Nicolae inca nu si-a dat demisia, afecteaza grav imaginea PSD!”, spune Victor Ponta

Tentativa PSD de gratiere a faptelor de coruptie, confirmata de votul de miercuri seara din Comisia Juridica a Senatului, a provocat o reactie rapida din partea societatii civile, care a scos in strada peste 2.000 de manifestanti, dar si proteste mai elaborate in mediul virtual.


Chiar daca, joi dimineata, votul pro-gratierea faptelor de coruptie a fost anulat, dupa ce liderul social-democrat Liviu Dragnea a precizat, la modul categoric, ca nu sustine acest amendament la Legea gratierii, pe retelele de socializare a fost lansata o campanie de scoatere in afara legii a PSD.

Petitia semnata de internautul Luca Mihailescu a adunat, deja, peste 2000 de semnaturi si, in cazul in care PSD forteaza, in continuare, barierele democratiei, este posibil ca in urmatoarele zile sa devina virala pe facebook.

“Cerem Ministerului Public (i.e. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie şi Justitie) sa demareze procedura de dizolvare a Partidului Social Democrat, adresand o cerere Tribunalului Bucuresti. De ce este important?

• Nici masura gratierii colective (cu atat mai putin in aceasta forma dedicata politicienilor), nici dezincriminarea abuzului in serviciu sub pragul de 200.000 de lei nu au fost masuri comunicate in campania electorala sau prevazute in programul politic al partidului. In plus, ambele initiative au starnit mai multe proteste publice, cele mai importante proteste din ultimele doua decenii, aducand in strada aproape 100.000 de cetateni din întreaga tara. • Constatam ca Partidul Social Democrat, autorul actelor normative, întruneste unul sau mai multe motive prevazute de Legea partidelor politice nr. 14/2003, republicata la 10 iunie 2015, pentru care Tribunalul Bucuresti ar putea dispune dizolvarea sa”, se mentioneaza in petitia lansata pe internet.

Conform articolului 45 din Constitutie, un partid politic se poate dizolva pe cale judecatoreasca in mai multe conditii, insa, conform autorului petitiei, PSD se afla in situatia prevazuta de aliniatele b), respectiv cand scopul sau activitatea partidului politic a devenit ilicita ori contrara ordinii publice si c), cand realizarea scopului partidului politic este urmarita prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice, insa poate fi incadrat si la aliniatul d), cand partidul urmareste alt scop decat cel care rezulta din statutul si programul politic ale acestuia.

Poate nu intamplator, la ultimile manifestatii de protest din capitala Banatului, au fost agitate pancarte cu textul “Timisoara, primul oras romanesc fara PSD”.

In fata acestei perspective utopice pentru viata parlamentara din Romania, fostul premier PSD sugereaza ca, dupa ce Comisia Juridica a dat unda verde gratierii unor fapte de coruptie, Serban Nicolae ar trebui să-și dea demisia din fruntea Comisiei Juridice de la Senat.

“Ce a fost ieri la Comisia Juridica de la Senat a fost o comedie proasta – ce a fost azi e o tragedie sinistra! Faptul ca Serban Nicolae inca nu si-a dat demisia afecteaza grav si imaginea PSD si respectul pe care el personal inca il mai avea din partea colegilor”, a scris Victor Ponta, pe o rețea de socializare. (Gabriela Gaspar)

Leave a Reply