TRAFIC PENAL! Ministrul care i-a ajutat pe fratii Cristescu sa puna mana pe terenul din spatele magazinului Bega, condamnat la inchisoare pentru o spaga de 100.000 de euro

Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat pe fostul ministru al Energiei, Constantin Nita, la 4 ani de inchisoare, intr-un dosar de trafic de influenta. De asemenea, instanta a dispus confiscarea a 303.000 lei si mentinerea sechestrului asigurator pe bunurile fostului demnitar. Sentinta nu este definitiva, partile avand posibilitatea sa o atace cu apel in zece zile de la comunicare.


La ultimul termen de judecata al dosarului, pe 9 mai, procurorii au cerut condamnarea lui Constantin Nita la o pedeapsa medie, cu executare. Totodata, procurorii au mai cerut confiscarea a 303.000 lei si 30.000 de euro, dar si mentinerea sechestrului si pastrarea cautiunii de 150.000 de lei.

Conform rechizitoriului, “in cursul anului 2013, Nita Constantin, deputat in Parlamentul Romaniei si, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denuntator) un comision de 5% din valoarea unui contract incheiat de societatea comerciala a acestuia cu primaria unui municipiu. Comisionul a fost pretins de Nita Constantin in schimbul exercitarii influentei sale asupra primarului de municipiu si a promisiunii ca interveni pe langa acesta pentru a-l determina sa agreeze semnarea si buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri”, sustine DNA.

 

Comisionul de 5% din valoarea contractului insemna aproximativ 3,4 milioane de lei, bani pe care i-ar fi solicitat atat cash cat si printr-un contract de consultanta fictiv, incheiat de omul de afaceri cu o persoana apropiata lui Constantin Nita, sustin procurorii. In luna iulia a anului 2013, Constantin Nita ar fi primit 30.000 de euro de la omul de afaceri, la un restaurant cu specific libanez, dintr-un hotel din Bucuresti.

De asemenea, prin intermediul contractului fictiv, “reprezentantii omului de afaceri au remis firmei indicate de Nita Constantin suma totala de 303.118 lei, in transe lunare, in perioada mai 2013-iunie 2014”, explica DNA. Potrivit sursei citate, “sumele au fost folosite, in mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizatiei judetene de partid, la solicitarea lui Nita Constantin”

Reamintim ca fostul ministrul din cabinetul Ponta este cercetat de DNA si pentru cadoul imobiliar facut fratilor Emil si Marius Cristescu, patronii holdingului Bega Grup, Este vorba despre terenul ultracentral din spatele magazinului Bega, in suprafata de 3.700 de metri patrati, evaluat la peste 3 milioane de euro, care a ajuns in proprietatea fratilor Cristescu printr-o decizie a Ministerului Economiei, din 18 aprilie 2014, condus la acea vreme de Constantin Nita. (Vlad Enciu)

 

Leave a Reply