GYPSIES! Povesti de viata despre integrarea tiganilor in societate, transpuse intr-o coproductie teatrala internationala! Spectacolul va fi jucat si pe scena Teatrului National din Timisoara

Teatrul National din Timisoara va gazdui in zilele de 11, 12 si 13 iunie, de la ora 19, la Sala 2, spectacolul GYPSIES. Dupa ce a avut numeroase reprezentatii in Germania, la Deutsches Theater Berlin si la Staatstheater Braunschweig, spectacolul va avea trei reprezentatii in Romania, la Teatrul National din Timisoara.


GYPSIES este rezultatul unui proiect de teatru international realizat de compania germana de teatru werkgruppe2 in coproductie cu Teatrul Naţional din Timisoara, Staatstheater Braunschweig, si CDN – Théatre de la Manufacture din Nancy.

Proiectul Gypsies. Roma and Sinti in Europe si-a propus sa abordeze prin intermediul teatrului o serie de intrebari pe care le ridica societatea europeana a zilei de astazi: „Cum se descriu rromii pe ei insisi? Cum vad societatea care reprezinta majoritatea in tarile in care traiesc? Care ar fi, in opinia lor, cheia pentru a convietui in armonie? Cum vad ei Europa viitorului?”. Ridicand mai degraba noi intrebari decat grabindu-se sa formuleze raspunsuri, proiectul si-a propus sa redefineasca nuantele relatiei dintre majoritate si minoritatea roma.

Julia Roesler, regizorul spectacolului Gypsies, si-a fondat cercetarea sociologica, si, mai cu seama, demersul artistic pe o etapa de cercetare constand in interviuri realizate in toamna anului 2016 in Romania, Franta si Germania. ”Werkgruppe 2 a calatorit in trei tari impreuna cu asociatia „romatrial” si actorii implicati, impreuna au cunoscut multi oameni diferiti si le-au aflat si documentat povestile de viata. Pe parcursul documentarii au iesit la iveala aspectele pe care le-am considerat cele mai importante in fiecare tara: problema accesului la educatie in Romania, situatia locativa in Franta si dreptul de sedere in Germania”, explica dramaturgul Silke Merzhäuser, care, alaturi de regizoarea Julia Roesler, formeaza compania de teatru werkgruppe 2.

Din echipa artistica a proiectului mai fac parte actorii Flavius Retea (Teatrul National din Timisoara), Simon Bourgade, Gina Calinoiu, Ursula Hobmair, muzicienii Dejan Jovanović (acordeon) si Dejan Jovanović (vioara) si scenografa Charlotte Pistorius. Cercetarea si realizarea imaginilor video au fost coordonate de asistentii sociali Veronika Patočková si Hamze Bytyci. Dupa Timisoara, urmatoarea destinatie a spectacolului Gypsies este orasul francez Nancy, unde sunt programate reprezentatii in toamna acestui an. (I.P.)

Leave a Reply