EXCLUSIV! Ce decizie a luat Curtea de Apel Timisoara in dosarul in care hackerul roman Guccifer cere sa nu fie trimis la inchisoare in SUA

Hackerul Marcel Lazar Lehel, cunoscut sub pseudonimul Guccifer, a fost prezent, zilele trecute, la Curtea de Apel Timisoara pentru a-si sustine cererea de contopire a pedepselor cu inchisoarea primite in SUA si Romania si executarea lor intr-o inchisoare din tara.


Inainte de aparitia in fata judecatorilor, la termenul din 16 august, Guccifer a sunat, de mai multe ori, la postul american de televiziune Fox News, unde, dupa ce si-a dat acordul sa fie inregistrat, a declarat ca nu doreste sa fie transferat in Statele Unite pentru ispasirea pedepsei de 52 saptamani de inchisoare, dupa ce a fost gasit vinovat de acces neautorizat la un computer si furt de identitate.

El a precizat ca are un nou termen in proces, la Timisoara, si ca va cere autoritatilor judiciare sa ii permita contopirea pedepselor si executarea lor in tara.

Deocamdata, Curtea de Apel Timisoara a amanat pronuntarea unui verdict pana la data de 13.09.2017, in vederea traducerii din limba engleza a inscrisurilor depuse la dosar.

In martie 2016, Guccifer a fost extradat in SUA, iar in luna mai el a pledat vinovat in fata magistratilor americani pentru acuzatii legate de accesul neautorizat in mai multe sisteme informatice.

Marcel Lazar Lehel a sustinut in fata anchetatorilor americani ca a reusit inclusiv sa sparga serverul privat de e-mail al fostului secretar de stat Hillary Clinton. Acesta a descris e-mailul fostului secretar de stat ca fiind „o floare deschisa cu sute de foldere la indemana”. Directorul FBI a dezmintit, insa,  ca Guccifer ar fi obtinut vreodata acces la e-mailurile cu informatii confidentiale ale democratei Clinton.

Procurorii americani l-au acuzat pe Guccifer ca ar fi spart conturile de e-mail a peste 100 de persoane, in perioada 2012-2014. Printre politicienii americani vizati de hacker s-ar numara fostul secretar de stat Colin Powell, mai multi membri ai familiei fostului presedinte George W. Bush, precum si Sidney Blumenthal. Astfel, instanta federala din Virginia l-a condamnat la patru ani si patru luni de inchisoare.

Hackerul roman a fost adus in Romania, in luna octombrie, sub escorta Politiei Romane si a ofiterilor FBI.

Hackerul aradean a fost condamnat in Romania, in 2014, la o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare, pentru ca a spart conturile de e-mail ale directorului SRI George Maior, ale europarlamentarului Corina Cretu si ale unor vedete. Decizia de condamnare a fost mentinuta in mai 2015 de Curtea de Apel Bucuresti. (G.I.)

Leave a Reply