ANCHETA! Reminiscente PCR in Guvernul Tudose! Ministrul Ilie Viorel, incoltit de procurorii DNA, fiind acuzat ca ar fi fraudat un concurs pentru angajarea preferentiala a unor candidati

Procurorii DNA il acuza pe ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, senatorul ALDE Viorel Ilie, ca ar fi aranjat concursul pentru angajarea de functionari publici in cadrul ministerului pe care-l conduce, astfel incat anumiti candidati agreati de conducerea ministerului, dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel, sa ocupe functiile, in detrimentul altora, context in care criteriul competentei a devenit total nerelevant. Cu alte cuvinte, sistemul de Pile, Cunostinte si Relatii (PCR) ar fi fost activat pentru favorizarea anumitor candidati cu pedigree.


“In perioada 20 – 31 iulie 2017, Ilie Viorel, ministru pentru relatia cu Parlamentul, cu intentie, ar fi determinat-o pe Pop Felicia-Elena, directoare de cabinet a ministrului, sa solicite membrilor comisiei de concurs Alexandrescu Maria si Zaharia Mihai-Cornel, subiectele si baremele de corectare pentru proba scrisa din data de 31 iulie 2017.

La data de 28 iulie 2017, Alexandrescu Maria si Zaharia Mihai-Cornel ar fi pus la dispozitia directoarei de cabinet subiectele si baremele de corectare aferente probei scrise, stiind ca respectivele informatii nu erau destinate publicitatii si ca urmeaza a fi dezvaluite anumitor candidati ce urmau sa sustina proba scrisa. In aceeasi zi, directoarea de cabinet, Pop Felicia-Elena ar fi dat candidatilor agreati subiectele si rezolvarea lor”, precizeaza procurorii DNA.

Procurorii mai spun ca, pe langa faptul ca persoanele vizate au avut acces la subiectele de concurs si la rezolvarea lor, fiind vadit favorizati fata de ceilalti candidati, a reiesit ca ei, potrivit intelegerii, au si intocmit lucrarile anterior examenului, iar in ziua examenului trebuia ca lucrarile scrise in sala de examen sa fie inlocuite cu cele ce fusesera deja redactate acasa, de catre candidatii favorizati.

De asemenea, nu toti candidatii favorizati ar fi indeplinit conditiile de vechime pentru a ocupa posturile. In acest sens, anterior organizarii concursului, ministrul Viorel Ilie ar fi dispus modificarea statului de functii, astfel incat sa fie posibila angajarea acestora.

In acelasi dosar, sunt urmariti penal directoarea de cabinet a ministrului pentru Relatia cu Parlamentul (MRP), Elena-Felicia Pop si doi angajati ai ministerului, membri ai comisiei de concurs, Maria Alexandrescu si Mihai-Cornel Zaharia.

Cu totii sunt acuzati de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Ilie Viorel este senator ALDE de Bacau, liderul grupului ALDE din Senat, iar in trecut a fost primarul municipiului Moinesti. (V.E.)

Leave a Reply