VERNISAJ! Sute de cranii si sculpturi de mari dimensiuni, in plin centrul Timisoarei! Lucrarile sunt propuse de artistul Marius Leonte in cadrul proiectului Instalart

Asociatia Culturala Instalart lanseaza, joi, 14 septembrie, ora 19, la Casa Artelor si pe strada Episcop Augustin Pacha, proiectul Instalart/ Sculptura/ 000. Inspired by Constructim, demers gandit in contextul Timisoara Capitala Culturala Europeana in anul 2021.


Proiectul prezinta instalatii si sculpturi de mari dimensiuni, destinate mediului urban, propuse  de artistul vizual Marius Leonte si de tinerii sai invitati – doctoranzi, masteranzi, absolventi ai Facultatii de Arte si Design a Universitatii de Vest din Timisoara, si chiar studenti: Eugeniu Tibuleac, Catalin Batranu, Ilien Duta, Baraka (Mihai Toth, Paul Feier, David Iancu).

Fiecare lucrare invita la introspectie. Un nor gigantic intr-o cusca pune in discutie sistemul. Copacii – tornada atrag atentia asupra consumerismului si propun reciclarea alternativa. Sunt cinci, si mai inalti decat un stat de om. Unul din artisti sondeaza in propria trecere in nefiinta, si isi prezinta… inmormantarea, alaturi de o alta lucrare care insumeaza aproximativ 1.000 de cranii. Cine a invins frica de moarte, a invins viata. Un altul e gata sa-si bea sangele, intr-un demers atipic de autocunoastere.

Noroc ca suntem legati pe viata. Pe strada Episcop Augustin Pacha din Timisoara va fi expusa lucrarea ”Doi”, un gigant de otel sudat, lung de 14 metri, completat de doua siluete uriase.

De joi, 14 septembrie, timp de 14 zile, sculpturile si instalatiile produse de catre artistii invitati, cu sprijinul sponsorului si al partenerilor, vor putea fi admirate in spatiul de la Casa Artelor –  Galeria Pygmalion, Galeria Subterana, dar si de-a lungul strazii Episcop Augustin Pacha.

Alaturi de Marius Leonte, in cadrul Instalart/ Sculptura/ 000. Inspired by Constructim, expun sapte emergenti timisoreni, absolventi exceptionali, astfel:

Marius Leonte / “Doi”/ otel sudat/14m x 2m x 3,5m (h)

Catalin Batranu / “Control” / fibra de sticla / 1m x 5m x 1m (h)

Eugeniu Tibuleac / “Control” / fibra de sticla si otel sudat / 3m x 3m x 3m (h)

Ilie Duta / “Copacii TORNADA”/ plastic si otel sudat / 4m x 15m x 3,5m (h)

Baraka / “…..”/ fibra de sticla / lemn / material textil / monitor video (4m x 3m x 1,5m)

Baraka / “…..”  / fibra de sticla / lemn / material textil / monitor video (4m x 3m x 1,5m)

Baraka / “…..”/ fibra de sticla / lemn / material textil /monitor video (4m x 3m x 1,5m) 

Proiectul Instalart/ Sculptura/ 000 este gandit de Marius Leonte ca un exercitiu invaziv al artei contemporane in spatiul public. ”Este un anunt/ enunt ca arta exista, ca oamenii au nevoie de ea si ca artistii sunt pregatiti sa raspunda acestei nevoi”, arata Leonte. Expozitia este produsul unui workshop ce s-a desfasurat , intre 25 august si 10 septembrie, in curtea Facultatii de Arte si Design a Universitatii de Vest din Timisoara, in cadrul caruia artistii au propus un obiect, o instalatie, un concept, care ar putea sa completeze patrimoniul cultural al unei comunitati.

Marius Leonte, artist vizual bucurestean, este cel care a initiat proiectul ARTuborg Bucuresti (2001), Constanta (2002) si Timisoara (2003). Sculpturile sale se afla in colectii private din tara si strainatate, in colectia Muzeului National de Arta Contemporana din Bucuresti, dar si in spatiul public in Constanta, Bucuresti, Pitesti, Moinesti sau Timisoara. Pe langa sculptura in spatiul public, artistul este activ in plan national (Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara), prin proiectele culturale pe care le initiaza alaturi de Instalart. (I.P.)

 

Foto: Cosmin Damian

Leave a Reply