Politist despagubit cu 5.000 de euro pentru conditiile inumane din arest! Va cere daune si un fost agent de la Sectia 1 Timisoara, tratat de scabie in timpul arestului preventiv

Mai multi politisti care au trecut prin arestul IPJ Timis in timpul executarii  unor masuri privative de libertate si-au anuntat intentia de a solicita daune pentru conditiile inumane de detentie, dupa ce au aflat ca instantele de judecata au decis despagubirea unor ofiteri de politie care au fost incarcerati in arestul IPJ Cluj.


“Conditiilor precare de igiena din celula mi-au provocat o reactie alergica si am fost transportat la spital. Contactasem o forma usoara de scabie. Aceleasi afectiuni le-a reclamat un alt detinut din Arestul Politiei Timis, Darius Oprea. Voi discuta cu un avocat pentru chema in judecata Politia Romana, asa cum au procedat si politistii din Bistrita, care au castigat procesele de daune”, ne-a declarat Ovidiu Gitan, fost agent de politie la Sectia 1 Timisoara, condamnat in dosarul Sex cu minore.

Conditii de detentie precare ar putea invoca si fostii sefi ai IPJ Timis, Sorin Munten si Florin Bolbos, care, in perioada arestului preventiv, au reclamat abuzurile la care au fost supusi din partea unui gardian revansard.

Reamintim ca, in urma cu cateva zile, Tribunalul Cluj a obligat Ministerul de Interne sa-l despagubeasca pe fostul sef al Politiei Nasaud, inspectorul principal Leon Closca, cu suma de 22.400 de lei, dupa ce acesta a reclamat faptul ca, in cele sase luni cat a stat in arest preventiv, s-a imbolnavit de la muscaturile de plosnite care ieseau din peretii celulei.

Roberto Hasnas, fostul sef al Politiei Rutiere din Bistrita-Nasaud, a primit pentru cele sase luni petrecute in arestul IPJ Cluj, despagubiri morale de 10.000 de lei, iar o suma de 3.000 de lei a primit fostul sef Inspectoratului de Politie Bistrita-Nasaud, comisarul sef Ioan Ovidiu Muresan.

Cei trei politisti le-au relatat judecatorilor ca in perioada in care au fost arestati, noiembrie 2014 – martie 2015, in camere nu intra lumina naturala, aceasta fiind asigurata de un neon care functiona tot timpul.

“In camera 3 nu au avut incalzire si era extraordinar de frig, (…), in camera 5 au fost mancati de insecte, de plosnite care ieseu din pereti, canalizarea a refulat pe holurile centrului de detentie, uneori chiar si de doua ori pe saptamana”, s-a mentionat in intampinarile depuse in instanta de cei trei fosti politisti. (V.E.)

Leave a Reply