Procurorii DIICOT au decis retinerea chirurgului Mihai Lucan in dosarul devalizarii Institutului de Transplant Renal din Cluj-Napoca

Medicul Mihai Lucan si fiul acestuia, Valerian Ciprian Mihai Lucan, au fost retinuti pentru 24 de ore de catre procurorii DIICOT, pentru delapidare si constituirea unui grup infractional organizat, scrie News.ro, citand surse judiciare.


Mihai Luican si fiul sau au fost audiati joi peste 7 ore de procurori. Surse judiciare arata ca, in timpul perchezitiei, acasa la Lucan au fost gasiti 600.000 de euro.

In acelasi dosar au mai fost retinuti, joi, doi directori ai Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj – Dan Emil Fofiu – Sanpatreanu si Sanda Rodica Baciu. Sanpatreanu este director administrativ in cadrul institutului, iar Baciu este director economic.

Procurorii DIICOT au facut miercuri cinci perchezitii la Cluj, una fiind la clinica medicala privata a familiei Lucan, intr-o cauza vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunii de delapidare cu consecinte deosebit de grave.

Potrivit procurorilor, membrii grupului au prejudiciat Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat in tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privata fara acte, consumabilele necesare fiind achitate tot de institut. Astfel au fost tratati 159 de pacienti, fiindu-le percepute sume cuprinse intre 3000 si 6.700 euro/interventie. Perioada vizata este inceputul anului 2005 – sfarsitul anului 2016, cand, prin faptele lor, suspectii au prejudiciat institutul cu o suma de 5.169.406,91 lei.

Pe langa medicul Mihai Lucan, suspecti in acest dosar mai sunt Valeriu Ciprian Mihai Lucan si Dan Emil Fofiu Sanpetreanu, care, potrivit procurorilor, au constituit un grup infractional organizat, in calitate de angajati ai Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca, avand ca scop insusirea, folosirea, traficarea, dupa caz, a bunurilor aflate in patrimoniul institutului, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de catre angajatii acestei unitati sanitare, in beneficiul clinicii medicale SC Lukmed SRL, apartinand familiei Luican.

Reamintim ca, la sfarsitul lunii octombrie, Silviu Moga, managerul interimar al Institutului, a lansat un apel la bunatatea oamenilor pentru a se evita falimentul transplantului renal de la Cluj-Napoca, adus la sapa de lemn in timpul mandatului de manager a chirurgului Lucan.

“Am lansat un apel pentru salvarea Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal care, desi in prezent se afla intr-o situatie de criza, este sustenabil financiar pe termen mediu si lung. Apelul este adresat societatii civile si mediului de afaceri, sa contribuie financiar cu sponsorizari pentru asigurarea continuitatii activitatii medicale si a ajuta institutul care inregistreaza datorii de aproape 2 milioane de lei. Suntem in curs de executare silita, avem o sentinta definitiva, iar blocarea tuturor conturilor, inclusiv din Trezorerie, se poate întampla oricand”, a spus Moga. (V.E.)

Leave a Reply