#REZIST! Dosare penale pentru doi protestatari din Timisoara, care au postat pe Facebook mesaje care incitau la violenta. Infractiunea de instigare publica este pedepsita cu pana la 3 ani de inchisoare

Doi protestatari #rezist din Timisoara risca inchisoare sau amenda penala, dupa ce au postat pe Facebook mesaje care incitau la ura si violenta impotriva PSD si a guvernului.


Politistii s-au sesizat din oficiu si, in prezent, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, au demarat cercetari ce vizeaza instigare la comiterea de infractiuni contra linistii si ordinii publice.

Ancheta autoritatilor in dosarul 12531/2017 a devenit cunoscuta, dupa ce un tanar din Timisoara, prezent la manifestatiile de protest din Piata Victoriei, a fost citat la politie pentru data de 15 ianuarie, de catre subinspectorul Vasile Ana-Andrada, de la Serviciul de Investigatii Criminale, pentru a fi audiat in calitate de martor.

„Politistii de investigatii criminale din cadrul Inspectoratului Judetean Timis efectueaza cercetari, sub coordonarea Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara, in doua dosare penale intocmite sub aspectul savarsirii infractiunii de instigare publica. Cercetarile se efectueaza pentru siguranta comunitatii si a persoanelor care participa la manifestatii, ca urmare a postarilor pe retelele de socializare a unor mesaje prin care cetatenii sunt indemnati la savarsirea de acte de violenta. Instigarea publica este o infractiune prevazuta de articolul 368 din Codul Penal si este pedepsita de lege”, au transmis reprezentantii IPJ Timis.

Faptele s-ar fi petrecut in decembrie 2017, cand au aparut pe Facebook mesajele care incitau la violente. In opinia anchetatorilor, sub protectia anonimatului si cu ajutorul unor tactici ascunse, a existat tendinta ca utilizatorii de buna-credinta sa fie manipulati in sens penal.

Conform articolului 368 din Codul Penal, fapta de a indemna publicul, verbal, in scris sau prin orice alte mijloace, sa savarseasca infractiuni se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda. Daca fapte este savarsita de un functionar public, pedeapsa este de la 1 la 5 ani de inchisoare. (G.I.)

Leave a Reply