SOC! Unul dintre cei mai periculosi interlopi din Romania, achitat dupa o condamnare la 14 ani de inchisoare. Dosarul DIICOT in care s-a decis achitarea, solutionat cu sprijinul FBI

In timp ce ministrul Justitiei, Tudorel Toader, incearca sa raspunda comenzilor politice ce vizeaza “executia” institutionala a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, una dintre instantele de control din orasul sau de bastina a marcat cea mai mare rusine din sistemul judiciar, respectiv iertarea pacatelor penale a unui interlop extrem de periculos.


Curtea de Apel Iasi a hotarat, in urma cu cateva zile, achitarea definitiva a lui Petronel Corduneanu, unul dintre liderii marcanti ai lumii interlope din zona Moldovei, dupa ce, in prima instanta, acesta fusese condamnat la nu mai putin de 14 ani de inchisoare.

Acest dosar, in care Tribunalul Iasi l-a condamnat pe interlop, in februarie 2016, pentru santaj si constituire de grup infractional organizat, a fost disjuns dintr-un dosar mai mare, in care investigatiile si descinderile procurorilor DIICOT au fost cele mai spectaculoase din istoria istitutiei.

Acest dosar vizeaza unele dintre activitatile clanului Corduneanu, din Iasi, respectiv racolarea si exploatarea cersetorilor si hotilor de buzunare in strainatate. Procurorii ieseni s-au folosit inclusiv de sprijinul FBI pentru a putea obtine date concrete despre banii trimisi din strainatate catre membrii clanului. In conturile Cordunenilor ar fi intrat peste 1,6 milioane euro, doar din aceasta activitate de exploatare a cersetorilor.

„Limitandu-ne strict la documentele din dosarul de urmarire penala, rezultă ca din Romania catre finantarea activitatii a iesit suma de 70.284 de euro, iar beneficiile au fost in cuantum de 1.650.000 de euro. Cu privire la amplitudinea acestei activitati se observa ca ea presupune fluctuatia celor implicati pe un areal ce cuprinde aproximativ 34 de tari“, au mentionat procurorii in rechizitoriu.

Asadar, in ciuda eforturilor procurorilor DIICOT, care la acea vreme erau condusi de actualul procuror-sef al institutiei centrale, Daniel Horodniceanu, magistratii Curtii de Apel Iasi l-au achitat definitiv pe Petronel, considerand ca infractiunea de constituire a unui grup infractional organizat nu exista.

De altfel, Petronel Corduneanu a mai scapat si de doua infractiuni de santaj, judecatorii anuntand ca acestea s-au prescris. Achitarea a venit la cateva zile dupa ce acelasi Petronel fusese retinut de Politie pentru santaj, insa eliberat din lipsa de probe, fara sa fi fost dus macar in fata instantei cu propunere de arestare.

„Oricat de radicala ar parea in ochii opiniei publice, este o solutie fireasca, perfect legala, si care vine sa puna capat calvarului prin care a trecut domnul Petronel Corduneanu si familia sa in toti acesti ani in care simpla apartenenta la familia Corduneanu a constituit temei pentru nenumarate abuzuri si idei preconcepute despre persoana acestuia“, a declarat Alexandru Risnita, avocatul lui Petronel Corduneanu. (V.E.)

 

Leave a Reply