EXPLOZIV! Procurorul timisorean Dragos Olteanu mai are de trecut un test, inainte de a scapa de acuzatiile ca a incercat sa “ingroape” un dosar de santaj. Clasarea DNA va fi verificata de judecatori

Decizia DNA de a clasa plangerea formulata impotriva lui Dragos Olteanu, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, acuzat ca nu si-a indeplinit obligatiile de serviciu intr-un dosar de santaj, va fi analizata si, posibil, infirmata de Curtea de Apel Timisoara.


Contestatia impotriva clasarii dispuse de DNA a fost formulata de Vasile Moldovan, director executiv al Asociației pentru Promovarea Femeii din Romania, care a fost victima unui santaj exercitat asupra sa de trei persoane din Baia Mare, printre care si un avocat, trimise deja in judecata.

Sub pretextul ca ar fi tatal unui copil in varsta de 12 ani, acestuia i s-au cerut 20.000 de euro pentru ca toata povestea sa fie data uitarii. Desi a sesizat parchetul asupra presiunilor infractionale ce se fac asupra sa, chiar a unor violente fizice menite a-l determina sa achite suma de bani, procurorul Dragos Olteanu a adoptat o atitudine pasiva, refuzand sa dispuna masurile de protectie solicitate de partea vatamata. 

“Am perceput actele de violenta sau de amenintare ca neavand legatura cu pretinderea unei sume de bani, ci cu atitudinea provocatoare a partii vatamate. Am intocmit procesul verbal si ordonanta de respingere a cererilor de probatiune pornind de la propria mea convingere, rezultata din ascultarea acelor inregistrari. Am tras concluzia ca nu exista indicii rezonabile in ceea ce priveste comiterea infractiunii de santaj, intrucat am apreciat ca discutiile erau dirijate de partea vatamata si ca nu a existat nicio constrangere prin amenintare in sensul legii penale”, a declarat Dragos Olteanu in fata procurorilor DNA.

Cu toate acestea, solidaritatea de sistem si-a spus cuvantul, iar acuzatiile impotriva sa au fost clasate. In aceste conditii, judecatorii Curtii de Apel vor fi nevoiti sa stabileasca daca trimit dosarul inapoi la DNA pentru completarea cercetarii sau va confirma faptul ca procurorii sunt mai presus de legea penala.

“Solutia de clasare in ceea ce-l priveste pe numitul Olteanu Dragos este nelegala si netemeinica, cata vreme printr-o intelegere infractionala, probabil nepatrimoniala, cu unul dintre inculpatii trimisi in judecata prin rechizitoriu (avocatul Blaga), a luat decizia nelegala de a tranti dosarul penal, dosar care doar datorita profesionalismului si implicarii procurorilor DNA Timisoara si in urma valorificarii probelor stranse exclusiv de persoana vatamata, urmeaza sa ajunga in fata unui judecator”, se mentioneaza in plangerea depusa la Curtea de Apel Timisoara, in care se solicita infirmarea ordonantei de clasare si retrimiterea cauzei la procuror in vederea punerii in miscare a actiunii penale.

Reamintim ca, in timpul cercetarilor in dosarul santajistilor din Baia Mare, procurorul Codrin Gavra a dispus extinderea urmaririi penale in ceea ce priveste comiterea infractiunilor de fals intelectual, abuz in serviciu, favorizarea faptuitorului si complicitate la santaj. (G.I.)

 

Leave a Reply