PREMIERA! Un avocat a obtinut despagubiri in valoare de 15.000 de lei, dupa ce a fost “incatusat excesiv” de catre procurorii DNA

Decizie istorica pronuntata, in urma cu cateva zile, de un magistrat curajos din sistemul judiciar, dupa ce un avocat a fost retinut de procurorii anticoruptie si plimbat in catuse in spatiul public, prin fata reprezentantilor mass-media, sub pretextul procedural ca este dus la instanta cu propunere de arestare preventiva.


Robert Rosu, partener la societatea de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii – cercetat dosarul privind retrocedarea Fermei Baneasa, in care este vizat milionarul Remus Truica -, a depus o plangere impotriva abuzului DNA, in februarie 2017, care a invocat “actiunea in raspundere delictuala”.

Dupa un an de dezbateri, Tribunalul Bucuresti a decis, in premiera pentru astfel de situatii umilitoare pentru suspecti, ca Robert Rosu sa fie despagubit pentru prejudiciul de imagine ce i-a fost provocat de procurori. Mai exact, instanta a stabilit ca avocatul a fost supus unui abuz, motiv pentru care a obligat DNA la plata a 15.000 lei lei reprezentand prejudiciu moral produs acestuia prin aplicarea unor masuri de incatusare excesive.

“Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului Statul Roman reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice si drept consecinta respinge actiunea formulata impotriva acestui parat pentru lipsa calitatii procesuale pasive. Admite in parte actiunea formulata impotriva paratei DNA. Obliga parata la plata catre reclamant a sumei de 15.000 lei reprezentand prejudiciu moral produs acestuia prin aplicarea unor masuri de incatusare excesive. Respinge actiunea in rest, ca neintemeiata”, se mentioneaza in minuta hotararii, care poate fi atacata cu apel la instanta superioara.

Amintim ca, in acest dosar, alaturi de milionarul Truica Remus, avocatul Robert Rosu, consilierul Marius Marcovisi si Lucian Mateescu, mai este urmarit penal si jurnalistul Dan Andronic, proprietarul ziarului Evenimentul Zilei, acuzat de complicitate la trafic de influenta si aderare la un grup infractional organizat. (G.I.)

Leave a Reply