BREAKING NEWS! Revocarea lui Kovesi, respinsa de Consiliul Superior al Magistraturii. Aviz negativ pentru raportul lui Toader

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat, marti, aviz negativ propunerii ministrului Justitiei privind revocarea Laurei Codruta Kovesi din functia de procuror sef al DNA.


Anuntul a venit la finalul sedintei de doua ore si jumatate, la care au fost prezenti atat ministrul Justitiei, Tudorel Toader, cat si procurorul general al Romanei, Augustin Lazar. Singurul vot in favoarea raportului a fost chiar al lui Tudorel Toader. Avizul CSM este consultativ, decizia finala apartine presedintele Klaus Iohannis.

La sedinta de doua ore si jumatate a CSM, sefa DNA a demontat, punct cu punct, raportul prin care ministrul Justitiei a declansat procedura de revocare. Dupa ce Laura Codruta Kovesi si-a incheiat pledoaria, desfiintand, rand pe rand, cele 20 de capete de acuzare din rechizitoriul lui Toader, ministrul Justitiei i-a replicat in stil de mare profesor de Drept: “Discursul dumneavoastra poate fi seducator in fata celor care nu-l pricep. Categoric nu ma convingeti!”.

Laura Codruta Kovesi a replicat, vizavi de procentul de achitari in dosarele DNA, ca “intr-o justitie sanatoasa exista si achitari, nu suntem intr-o dictatura. Categoric spun, media achitarilor la DNA este sub nivelul mediei europene. In cazul OUG 13, DNA nu a anchetat oportunitatea, ci a anchetat fapte de corupție, la fel si in cazul Belina”.

“Pentru unele din acuzatii nu exista niciun fel de proba”, a spus Kovesi.

“De la preluarea mandatului, din punct de vedere statistic, DNA a inregistrat cele mai bune rezultate de la infiintarea institutiei”, a spus Kovesi.

“Ni se reproseaza fapte anterioare deciziilor. Am respectat legea si drepturile omului”, a adaugat aceasta.

“Referitor la faptul ca nu am dat curs celor trei invitatii de a ma prezenta in fata comisiei speciale de ancheta: am raspuns la toate solicitarile care mi-au fost adresate, in scris”, a continuat Kovesi.

Kovesi, catre Toader: “Ma bucur ca-mi puneti intrebari! N-ati facut-o pana acum!”

“La pct. 8 – “comportamentul autoritar, catre discretionar” – Nu stiu ce criterii a avut cand a facut aceasta afirmatie, probabil ca au fost subiective, si nu obiective”, a spus Kovesi.

“Pct. 10 – “prioritizarea solutionarilor dosarelor cu impact mediatic” – Niciodata nu am prioritizat dosarele dupa calitatea unei persoane. Am explicat, primul criteriu obiectiv e vechimea dosarelor, data la care ele se inregistreaza. Iata ca nu exista nicio dovada care sa sustina acest punct”, a adaugat Kovesi.

“Referitor la pct. 11 – Niciodata, in interventiile publice, nu am contestat autoritatea CCR”, a subliniat sefa DNA. “Nu am criticat Curtea, am prezentat efectele unor decizii ale Curtii”, a completat aceasta.

Referitor la pct. 12 din raport – “In toate interviurile am respectat codul deontologic. Exprimarea unor puncte de vedere pe anumite interpretari ale legislatiei nu este interzisa unui procuror”, a spus Kovesi.

“Referitor la pct. 14, e adevarat ca am criticat propunerile de modificare a Legilor Justitiei inca din vara. Faptul ca am criticat un proiect de lege facut de ministrul Justitiei… nu cred ca sunt suficiente motive pentru a cere revocarea din functia pe care o detin”, a spus Kovesi.

“La pct. 15 mi se reproseaza, in mod nereal, incercarea de a obtine condamnari cu orice pret. Investigarea unor persoane cu functii importante in stat nu e o dorinta a procurorilor DNA, ci este o atributie delegata noua prin lege”, a adaugat sefa DNA.

“La pct. 16 – cresterea numarului de achitari – In 2017 nu a crescut numarul achitarilor. Nu toate achitarile se pot imputa DNA”, subliniaza procurorul-sef al DNA.

“Pct. 18 – Este o acuzatie grava, falsificarea transcrierii unor convorbiri telefonice. Nu se falsifica probe la DNA. S-a retinut in acest raport ca s-au falsificat anumite convorbiri telefonice, ceea ce nu e real. Nu procurorul-sef al DNA face transcrierile. Nu exista nicio proba ca procurorii ar fi falsificat aceste transcrieri”, arata Kovesi.

“Fata de toate argumentele pe care le-am prezentat, apreciez ca propunerea de revocare este neintemeiata si nedovedita”, a incheiat Kovesi. (Vlad Enciu)

Leave a Reply