FEST-FDR2018! Cele 24 de spectacole prezentate pe scena festivalului organizat la Timisoara, urmarite de peste 10.000 de spectatori (P)

FEST-FDR2018 se afla la momentul bilantului. Un bilant extrem de favorabil: in cele noua zile de spectacol, intre 5 si 13 mai, Teatrul National din Timisoara a impartasit idei, emotii, intrebari, experiente cu publicul sau fidel, dar, in egala masura, cu un public nou. Cu totii au devenit parte a acestei calatorii care a adus impreuna artisti si spectatori, povesti si intamplari, zile si nopti de teatru, de dans, de muzica.


FEST-FDR2018 a fost organizat de Teatrul National din Timisoara cu sprijinul Primariei si al Consiliului Local Timisoara si a beneficiat de suportul UNITER.

Tema acestei editii a Festivalului European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti a provocat atat artistii, cat si spectatorii. Involutie – Revolutie – Evolutie, ca motor  dialectic ce caracterizeaza orice parcurs social, cultural si de gandire este un concept in egala masura generos pentru creatori si acut in societatea si in istoria noastra de zi cu zi. Involutie – Revolutie – Evolutie, concepte care marcheaza felul in care societatea si, implicit, teatrul, modeleaza realitatea si construiesc viitorul au facut ca festivalul sa-si transcenda valentele pur culturale si estetice si sa devina un eveniment cu reale implicatii etice, sociale si civice.

Sectiunea FDR, in selectia teatrologului Oana Bors, a reunit 10 spectacole pe texte de autori romani contemporani – Mihaela Michailov, Luminita Tacu, Alexandru Popa, Csaba Székely, Bogdan Theodor Olteanu, Ada Lupu, George Stefan, Daniel Chirila – care au pus in lumina o generatie puternica de dramaturgi – generatia 2000, dar si aparitia unui nou val de autori dramatici de calitate.

Sectiunea FEST a adus la Timisoara o serie de 14 spectacole de teatru, de teatru-dans, de balet contemporan si de muzica, construind o panorama a teatrului si a artelor spectacolului la nivel european: regizorii Milo Rau si Luk Perceval, teatrul Schaubühne din Berlin, Thalia din Hamburg, sau cel din Gent (Belgia), coregrafi care si-au pus amprenta asupra dansului contemporan european – Pál Frenak, Gigi Caciuleanu sau Brahim Bouchelagem, nume majore ale teatrului  romanesc – Marcel Iures, Florin Piersic jr., Maia Morgenstern, forme inedite ale spectacolului de strada: teatru acrobatic cu compania eVenti verticali, teatru cu papusi in marime naturala cu Lightwave Theatre Company, dar si cea mai recenta productie a Teatrului Masca.

Nu in ultimul rand, concertul Subcarpati a electrizat miile de spectatori reuniti in jurul Salii 2 a Teatrului National, incheind totodata,  primul modul al Atelierului Identitate, un proiect al Teatrului National si al Subcarpati.

Festivalul organizat de Teatrul National din Timisoara a insumat 24 de spectacole, in cele trei sali ale teatrului, dar si in Piata Victoriei sau in Parcul Civic – spatii urbane transformate, pentru cateva clipe, in scene de spectacol. Acestora li se adauga patru lansari de carte si doua mese rotunde pe teme de reala importanta pentru societatea actuala, sustinute de jurnalistul Mihai Brezeanu, respectiv de Teo Burnar, coordonatorul proiectului Matricea Romaneasca.

FEST-FDR2018 a oferit artistilor invitati la Timisoara un spatiu generos de dialog si de intalnire. In acest fel, Teatrul National din Timisoara, impreuna cu cei aproximativ 10.000 de spectatori care i-au umplut salile si spatiile in aer liber, a demonstrat felul in care, prin tot ceea ce face, participa la construirea Timisoarei ca inima a teatrului romanesc si ca oras reprezentativ pentru  cultura europeana. (I.P.)

 

Leave a Reply