Atentie, soferi! Cruciulitele agatate la oglinda retrovizoare va pot aduce amenzi uriase si retinerea certificatului de inmatriculare

Toate accesoriile agatate de oglinda retrovizoare sau puse pe bordul masinii, inclusiv cruciulitele, iconitele sau alte obiecte de cult, reprezinta un pericol pentru soferi, in conditiile in care le pot reduce campul vizual. Codul Rutier ii sanctioneaza drastic pe soferii care au acest obicei cu amenzi cuprinse intre 1.300 de lei si 2.900 de lei.


„Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda: Aplicarea de afise, reclame publicitare, inscrisuri sau accesorii pe parbriz, luneta sau geamurile laterale care restrang sau estompeaza vizibilitatea sub limita legal admisa ori impiedica sau diminueaza eficacitatea dispozitivelor de iluminare si semnalizare luminoasa ori citirea numarului de inmatriculare”, se precizeaza in art. 102, alin. 36 din Codul Rutier.

Pe langa amenda, soferilor li se retine certificatul de inmatriculate. „De asemenea, se retine certificatul de inmatriculare si se elibereaza o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile. Recomandam tuturor sa nu monteze astfel de dispozitive sau de afise care sa estompeze vizibilitatea intrucat se pun in pericol atat pe ei, cat si pe ceilalti conducatori auto”, a declarat Georgian Dragan, purtatorul de cuvant al Inspectoratului General al Politiei Romane.

In primele patru luni ale acestui an, politistii au aplicat 142 de amenzi pentru reducerea campului vizual. Conform statisticilor Politiei Romane, numarul sanctiunilor este semnificativ mai mare decat cel inregistrat anul trecut. (V.E.)

 

Leave a Reply