DREPT LA REPLICA! Scrisoare deschisa adresata maestrului Ioan Holender, de catre artistii Filarmonicii “Banatul”

Artistii Filarmonicii “Banatul” au redactat un drept la replica adresat maestrului Ioan Holender, dupa ce fostul director al Operei din Viena a decis sa se implice in conflictul de munca care mocneste de ceva timp in culisele institutiei de cultura din Timisoara, luandu-i apararea directorului Ioan Garboni. Publicam integral acest text.


“Stimate domnule Ioan Hollender, implicarea dumneavoastra in conflictul starnit la Filarmonica Banatul Timisoara conteaza mult pentru noi. Experienta incontestabila pe care o aveti la conducerea Operei din Viena, ne da speranta ca putem sa va influentam parerea pe care tocmai ati exprimat-o in masura in care veti lua in considerare si motivele noastre.

Deocamdata ati repetat afirmatiile domnului Garboni, afirmatii pe care le face in presa si la televiziune furnizand informatii false, informatii denigratoare la adresa noastra a instrumentistilor. Profitam de aceasta ocazie pentru a va invita sa cititi sau chiar sa cercetati punctul nostru de vedere.

In primul rand dorim sa dezmintim informatiile legate de salariile noastre intre 4.000-7.000 de lei. Acest lucru este neadevarat deoarece majoritatea orchestrantilor au salarii intre 1.600-3.500 lei. Salariile intre 7.000-1.0000 sunt rezervate directorului si personalului administrativ. Nu este asta ironic?

In ce priveste concertele impuse de catre director ca sarcina de serviciu, sunt ilegale, el folosind orchestra in proiectele sale personale facute prin diferite fundatii, iar castigurile sunt redistribuite. Consideram ca acest lucru este un abuz.

Exista multe procese pe care SFBT le-a castigat impotriva abuzurilor directorului Ioan Garboni. Acest lucru ar fi de dorit sa il luati in seama atunci cand va formati o opinie.

Intelegem punctul dumneavostra de vedere atunci cand vorbiti despre disciplina si suntem total de acord. Si noi ne dorim aplanarea acestui conflict, dar dupa cat se pare domnul director Garboni nu doreste asta.

Pentru informarea dumneavostra personala, revolta noastra nu este pentru a ne apara ciubucurile pe care le-am putea face la nunti asa cum v-ati exprimat. Dimpotriva, concertele extra la care suntem obligati sa participam le consideram fiind „ciubucuri“ si de cele mai multe ori repetam o singura data sau deloc inaintea unui astfel de concert iar calitatea lui este sub potentialul nostru adevarat.

Principalele revendicari ale noastre sunt: semnarea contractului colectiv de munca, pe care domnul director nu doreste sa il semneze. Infiintarea unui consiliu artistic astfel ca deciziile artistice sa nu fie luate de un singur om, si anume domnul Garboni. Infiintarea unui post de director artistic cu o viziune constructiva care sa ridice nivelul orchestrei la adevarata necesitate, nu numai pentru 2021 ci pentru prestigiul acestei filarmonici si nu concerte populiste in piete publice, fara repetitii, in playback si neplatite, asa cum mai nou suntem fortati sa facem.

Cresterea salariilor care va atrage dupa sine angajarea unor muzicieni instrumentisti de valoare si nu simpli posesori de instrumente. In legatura cu banderolele, considerati asta un simbol al necesitatii noastre de schimbare a sistemului disfunctional, al atitudinii directorului fata de angajatii sai, un semnal al faptului ca nu vom ceda atata vreme cat din punct de vedere legal lucrurile nu merg in directia constructiva.

Din punct de vedere moral lucrurile sunt compromise poate chiar total. Atitudinea domnului Garboni este refractara, face apel la autoritatea pozitiei pe care o ocupa, la intimidare, amenintari, limbaj licentios, iar acest lucru face dovada incapacitatii sale de a conduce o institutie de prestigiu precum Filarmonica Banatul.

Va multumim inca o data pentru implicare si speram ca pozitia noastra fata de acest conflict sa aiba ecou si sa fie o completare a imaginii pe care o aveti despre noi”. (I.P.)

Leave a Reply