SOC! Elena Udrea, condamnata definitiv la 6 ani de inchisoare. Inainte de aceasta sentinta, si-a lichidat afacerile din Timis care au tangenta cu Alin Popoviciu contra sumei de 500.000 de euro

Elena Udrea a reusit sa se retraga din actionariatul companiei Tim Rail Cargo SRL, un operator feroviar privat cu sediul in comuna Dumbravita, langa Timisoara, cu doar cateva zile inainte sa fie condamnata definitiv la inchisoare.


Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale controla 25% din titluri, pe care le-a vandut catre Ioan Valeriu Trica, fost director al Regionalei CFR Timisoara.

In schimbul pachetului de actiuni a primit suma de 500.000 de euro, insa, totodata, a solicitat sa-i fie rambursate si creditele de 526.733 lei si 60.000 euro acordate anterior societatii. In aceste conditii, Ioan Valeriu Trica, un apropiat al fostului deputat Alin Popoviciu (foto), detine acum 50% din compania Tim Rail Cargo.

Elena Udrea – aflata in Costa Rica, in asteptarea solutionarii cererii de azil politic – a fost condamnata, marti, de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 6 ani de inchisoare pentru luare de mita si abuz in serviciu, in dosarul Gala Bute, in timp ce Rudel Obreja a primit 5 ani de inchisoare.

De asemenea, Elena Udrea va trebui sa achite aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei, cu titlu de despagubiri civile catre Autoritatea Nationala pentru Turism, 600.000 euro catre martorul Corin Boian si 300.000 euro catre martorul Adrian Gardean. In plus, instanta a dispus confiscarea sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei, in folosul statului.

La randul sau, Rudel Obreja a fost obligat sa platească in solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL, catre Ministerul Finantelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despagubiri civile. Totodată, i se confisca suma de 3.000.000 lei.

Decizia este definitiva.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut astfel sentinta din prima instanta, atat pentru Elena Udrea, cat si pentru Rudel Obreja, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box, condamnat la 5 ani de inchisoare pentru evaziune fiscala.

Magistratii au mentinut sentintele pronuntate de instanta de fond si in cazul celorlalti inculpati.

Astfel, Tudor Breazu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, a primit 3 ani de inchisoare cu executare, Stefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a fost condamnat la 1 an si sase luni cu suspendare, fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Gheorghe Nastasia, a primit 4 ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere, fostul director al Companiei Nationale de Investitii, Ana Maria Topoliceanu, a fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu suspendare, iar Dragos Marius Botoroaga, administratorul unei firme, a primit 2 ani si sase luni cu suspendare. 

Fostul ministru al Economiei, Ion Ariton a fost achitat pentru acuzatiile de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite. (V.E.)

Leave a Reply