MARELE JAF! Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii – pusculita salvatoare a populismului PSD-ALDE! Deputatul PMP Cornel Samartinean a votat impotriva acestui proiect

Proiectul de Lege privind infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investitii – S.A., Pl.x 236/2018, initiat de 181 de deputati şi senatori PSD şi ALDE, a fost adoptat, in aceasta saptamana, de Camera Deputatilor, in calitate de fordecizional, cu 174 de voturi pentru, 98 impotriva si 3 abtineri.


Infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investitii (FSDI) este o initiativa cuprinsa in Programul de guvernare 2018-2020. 

Operatiunile FSDI vor fi finantate din dividendele incasate de la societatile la care detine actiuni; venituri din tranzactionarea de instrumente financiare emise de alte entitati; operatiuni cu instrumente financiare proprii; venituri din vanzarea de pachete de actiuni din portofoliu; imprumuturi, inclusiv prin emiterea de obligatiuni, precum şi din alte surse prevazute de lege.

In opinia deputatului PMP Cornel Samartinean, care a votat impotriva acestui proiect, prin infiintarea FSDI, statul roman va pierde 9 miliarde de lei, respectiv 33 de companii (partial sau integral de stat) si peste 2 miliarde de lei pe an din dividende.

Majoritatea celor 33 de companii sunt exact companiile de stat care in prezent mai sunt profitabile. Cand acest fond nu va mai putea sa-si plateasca datoriile, isi va pierde activele, adica va pierde actiunile companiilor pe care le detine, in conditiile in care statul roman nu va avea dreptul sa intervina. Astfel vom ramane cu banii luati si cu companiile pierdute.

FSDI este de fapt o pusculita enorma cu rol salvator in acoperirea gaurilor generate de masurile populiste ale guvernarii PSD-ALDE, o pusculita din care actuala guvernare va cheltui discretionar, fara sa respecte legislatia achizitiilor publice, adica fara nicio licitatie, prin care se vor face cheltuieli care sa nu se vada in deficitul bugetar, acumulandu-se astfel o datorie care sa nu se inregistreze in datoria publica.

Infiintarea FSDI este un proiect “marca” PSD-ALDE, care se contureaza ca fiind inca un esec al strategiei actualei guvernari, un esec urias de care actuala guvernare este singura responsabila, pe care trebuie sa si-l asume si pe care trebuie sa il deconteze. (I.P.)

Leave a Reply