INSPECTIE! Comisarii europeni verifica la Timisoara acuzatiile din protestul intelectualilor orasului, ce vizeaza “derapajele” din implementarea proiectului Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021

Zilele acestea are loc in Timisoara vizita reprezentantilor Comisiei Europene si ai Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, responsabili de monitorizarea activitatii Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021.


Vizita are loc in contextul procesului de monitorizare a implementarii proiectului de Capitala Europeana a Culturii, titlu care-i revine Timisoarei in 2021.

“In urma memoriului adresat Comisiei Europene de catre organizatii, personalitati culturale, profesionisti si intelectuali din zone si generatii diferite, preocupati si ingrijorati de soarta si modul de gestionare a proiectului de catre Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021, cu ocazia prezentei in oras, autoritatile europene au initiat un dialog direct cu reprezentantii grupului”, se mentioneaza intr-un comunicat semnat de regizorul Florin Iepan (foto) si presedinta Fundatiei Triade, Sorina Jecza.

Memoriul inaintat autoritatilor si organismelor europene la inceputul lunii aprilie este sustinut, printre altii de Robert Serban, Andrei Ujica, Sorina Jecza, Stefan Popa Popas, Ilie Stepan, Daniel Vighi, Marcel Tolcea, Calin Petcana, Dana Sarmes, Stefan Iordanescu, Sabin Popescu, Marius Giura sau Camil Mihaescu.

Luni, 11 iunie, Jiri Suchanek si Agnieszka Wlazel, membrii echipei de monitorizare din partea Comisiei si Parlamentului European, Gerald Colleaux reprezentant al Comisiei Europene, Raluca Velisar si Valentina Iancu din partea Ministerului Culturii si Identitatii Nationale au discutat pe marginea memoriului cu regizorul Florin Iepan, reprezentatul grupului de initiativa.

In calitate de observatori au mai participat Simona Neumann, director executiv Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021 si Andrea Reisz din partea secretarului de stat responsabil cu Capitala Europeana a Culturii Timissoara 2021, Ion Ardeal Ieremia.

Au fost discutate teme ca lipsa de proceduri deschise si criterii in alegerea proiectelor, conflictele de interese de la nivelul consiliului director, lipsa de transparenta in cheltuirea banilor publici, nerespectarea obligatiilor asumate prin bidbook, importul de evenimente si expertiza din strainatate in detrimentul industriilor creative si sectorului independent local si propuneri pentru a recredibiliza asociatia, in primul rand prin validarea de noi membri si alegerea unui consiliu director reprezentativ si implicat.

Intrevederea a fost constructiva si deschisa, informatiile ingrijoratoare cu privire la mersul proiectului Timisoara 2021 au fost insusite de reprezentantii institutiilor europene si s-a decis o continuare a corespondentei intre grupul de initiativa si comisia de monitorizare.

Urmeaza ca, dupa o analiza atenta, comisia sa detalieze in urmatorul raport recomandarile necesare catre Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021 in asa fel incat implementarea actiunii sa fie readusa pe calea fireasca conforma cu proiectul initial castigator al prestigiosului titlu de Capitala Europeana a Culturii.

Comisia Europeana are responsabilitatea de a se asigura ca toate actiunile si evenimentele derulate sub titlul de Capitala Europeana a Culturii sunt organizate si puse in aplicare in mod corespunzator. Comitetul de monitorizare si Comisia Europeana au o functie nescrisa, dar importanta, pentru a mentine reputatia marcii ECOC. Angajamentul lor activ in perioada pregatitoare si in perioada de monitorizare este un factor important.

Grupul de initiativa al operatorilor culturali, profesionistilor din domeniu si personalitatilor din oras saluta modul in care organismele europene se implica in repunerea proiectului pe un fagas normal si conform cu aspiratiile comunitatii unui oras cu adevarat european, desemnat capitala a culturii in 2021. (I.P)

Sursa foto: pressalert.ro

Leave a Reply