ANCHETA DNA! Primaria Timisoara, in centrul unui scandal privind obtinerea ilegala a unei finantari europene de peste 10 milioane de euro. Viceprimarul Dan Diaconu, pus sub acuzare de procurori

Reabilitarea termica a zeci de blocuri din Timisoara pe bani europeni a starnit interesul procurorilor DNA, dupa ce inginerul care a intocmit proiectele tehnice pentru 65 de imobile a reclamat faptul ca in documentatia depusa la ADR V Vest pentru obtinerea finantarii s-au strecurat o serie de falsuri.


Datele nereale au fost avizate de functionari din Primaria Timisoara, iar ulterior proiectul a fost finantat prin Programul Operational Regional cu peste 10 milioane de euro.

Liberalul Cristian Palade a inceput colaborarea cu Primaria Timisoara, prin firma Proiect C&A SRL, cu cateva luni inainte de a fi semnat contractul cadru cu municipalitatea, in ianuarie 2013, insa a decis sa renunte la afacere dupa ce a fost nevoit sa execute lucrari a caror valoare trecea de 250.000 de euro, in baza unor contracte generice in care era mentionata suma de 15.000 de euro.

In aceste conditii, a refuzat sa mai semneze devizele de lucrari, mai cu seama ca documentele nu contineau datele de identificare ale blocurilor la care urma sa se faca lucrarile, astfel ca Primaria Timisoara a decis rezilierea contractului.

„Au prezenat CLT alte devize, costurile estimative a investitiei. Se vede, este lipita o foaie, aici apar alte cheltuieli privind informare si publicitate. Acele documente, pe care s-a pus de primarie conform cu originalul, nu au existat niciodata emise de firma noastra, ei au pus aici valori si au aprobat modificarea. O portiune a fost lipita pe documentul nostru initial. Da, s-a falsificat documentul”, a dezvaluit Cristian Palade inca din 2014.

Referindu-se la acest scandal cu tenta penala, edilul Timisoarei, Nicolae Robu l-a nominalizat pe viceprimarul Dan Diaconu, lider al PNL Timisoara, ca fiind functionarul care a coordonat proiectul reabilitarii termice a blocurilor.

“E raspunderea lui, dar Dan Diaconu nu mi-a dat niciodata nici cel mai vag motiv sa il suspectez. Il cunosc de cand era student. Pana in momentul de fata bag mana in foc pentru el si pe acest caz”, a declarat Nicolae Robu, citat de Pressalert.

Dupa aproape patru ani de la declansarea acestui scandal, DNA Timisoara l-a pus sub acuzare pe viceprimarul Dan Diaconu, fiind posibila tragerea sa la raspundere penala pentru fals intelectual, dar si pentru infractiunea speciala de de obtinere ilegala de fonduri europene. In cursul diminetii de joi, Dan Diaconu a fost citat la DNA Timisoara, de unde a plecat extrem de afectat, refuzand sa raspunda intrebarilor jurnalistilor. (V.E.)

Leave a Reply