Primarul Timisoarei, audiat de procurorii DNA in afacerea accesarii de bani europeni cu documente false! Denuntul penal a fost depus de o ruda prin alianta, care acuza un prejudiciu de peste 200.000 de euro

Dosarul reabilitarii termice a 65 de blocuri de locuinte din Timisoara, printr-o finantare europeana de 10 milioane de euro obtinuta cu documente falsificate, incepe sa devina tot mai periculos pentru sefii administratiei locale.


Dupa ce, joi, procurorii DNA i-au chemat la audieri pe viceprimarul Dan Diaconu si seful Directiei Edilitare, Chis Culita, vineri a venit randul primarului Timisoarei, Nicolae Robu, sa raspunda la intrebarile anchetatorilor.

Edilul a iesit de la DNA dupa jumatate de ora si a stat de vorba cu jurnalistii, afirmand ca este foarte linistit pentru ca nu a facut, personal, nicio ilegalitate.

Nicio vorba despre incredintarea directa a unui contract privind realizarea proiectelor tehnice pentru anveloparea a 65 de blocuri, prin consemnarea plafonului maxim permis de lege, de 15.000 de euro, pentru a se evita licitatia publica. Iata ce spune primarul Timisoarei despre acest dosar, intr-o postare pe Facebook:

”Astazi am fost chemat la DNA pt a mi se aduce la cunostinta ca am calitatea de suspect intr-un dosar legat de anveloparea unor blocuri pe fonduri europene. Asadar, calitatea de suspect, nu aceea de pus sub acuzare, cum intoxica unii.

Ce pot spune este ca n-am nicio neliniste in ceea ce ma priveste, pt ca n-am facut personal nicio ilegalitate si nici n-am cerut altora sa faca, nici pe aceasta speta, nici pe altele. Dimpotriva, mereu le cer tuturor colaboratorilor sa respecte cu sfintenie legea. Eu sunt implicat in aceasta speta:

1). o data prin refuzul de a satisface pretentiile proiectantului de a i se plati sume peste valoarea contractului de achizitie -15.000 euro -, incheiat prin atribuire directa in baza si in limitele legii achizitiilor publice – deci: cu plafon la 15.000 euro, ridicat ulterior la 30.000 euro -, pretentii rezultate in urma re-evaluarii de catre el a valorii muncii lui, refuz suspectat de abuz in serviciu in dauna firmei in cauza

2). a doua iara prin faptul ca am semnat declaratiile cerute de procedurile de accedere la fonduri europene ca toate documentele conexe cererii de finantare sunt legale – lucru asupra caruia eu am primit toate garantiile de la aparatul de specialitate -, in conditiile in care exista suspiciuni ca s-ar fi comis de catre anumite persoane falsuri etc. Evident, n-am avut stire de asa ceva!

Firesc, imi voi sustine nevinovatia cand voi fi chemat sa dau declaratii, eu prin tot ce am facut actionand cu buna credinta, cu convingerea ca tot ce se intampla este legal, ca fac o fapta buna, aducand Romaniei, Timisoarei, unui numar mare de familii, pana la urma – daca imi amintesc bine, 1.500! -, milioane de euro din fondurile europene nerambursabile.

Iata, daca traditia in Romania este da se dea bani peste cat este meritat catre firme ale unor membri din acelasi partid cu decidentii, eu sunt acuzat ca am dat prea putin, ca n-am vrut sa platesc niciun leu in plus peste cat prevede contractul! (proiectantul era membru important al PNL Timis, cu activitate in Secretariatul General).

In fine, tin sa declar ca eu iau ca pe ceva normal ca sunt audiat, ca, avand semnatura pe niste documente care gireaza documente asupra carora planeaza suspiciuni de ilegalitate -fals etc.-, ma fac suspect si am incredere ca procurorul de caz va face lumina in ceea ce ne priveste pe fiecare din cei implicati.

Am incredere in colegii mei, altfel nu i-as fi acceptat ca si colaboratori, dar de garantat eu nu garantez decat pentru mine! Este un principiu de viata al meu, la care am ajuns dupa circa 50 de ani de experienta”, spune Nicolae Robu.

Pe de alta parte, inginerul proiectant care a reclamat acest posibil caz de coruptie, Cristian Palade, membru PNL, patronul firmei Proiect C&A SRL si ruda prin alianta cu primarul Timisoarei, spune ca ancheta DNA va duce, in cele din urma, la aflarea adevarului.

„Eu ma astept sa am sansa sa-mi recuperez, pana la urma, banii pentru care am muncit, cei 200.000 de euro, sumele care sunt corecte si care sunt normale. Faptul ca aceste proiecte au fost furate, asta nu inseamna ca nu trebuie achitate. In urma acestor proiecte, primaria a obtinut acea finantare”, a declarat proiectantul.

Referitor la relatia sa de rudenie cu primarul Nicolae Robu, acesta a precizat ca nu a avut parte de nicio favoare, dimpotriva, el este cel prejudiciat. “Tatal fostei mele sotii e verisor cu Nicolae Robu. Cred ca s-a mers foarte mult pe aceste relatii de rudenie si, in realitate, eu am fost cel inselat de aceasta relatie de rudenie si eu am fost cel pacalit”.

Potrivit DNA Timisoara, Nicolae Robu a fost citat in calitate de suspect, fiind cercetat penal pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, folosirea de documente nereale pentru obtinerea de fonduri europene, fals si uz de fals. (G.I.)

 

One thought on “Primarul Timisoarei, audiat de procurorii DNA in afacerea accesarii de bani europeni cu documente false! Denuntul penal a fost depus de o ruda prin alianta, care acuza un prejudiciu de peste 200.000 de euro

  1. Multe porcarii se întâmplă în direcțiile Primariei Timișoara. Cum se explica ca Banat residence si Serra residence, in zona rezidentiala braytim, strada claude debussy nr. 17-19 , initial au primit autorizație de construcție pt un anumit regim si după un an, construind extra in regim de mansardă , au reușit cu sprijinul unor inspectori de zonă si din cadru direcției urbanism, să primească în extenso , autorizație de construcție?!?! Această, într-o zonă,unde regimul de inaltime este prestabilit!!! Se incalca flagrant normele de bun simt. Normal ca domunl primar nu stie, dar semneaza…. Acum se pregatesc sa dea lovitura pe strada Musicescu, unde li s-a resprins autorizatia,dar…banul circula! Merita investigat( daca nu e) ce fac acesti speculatori!

Leave a Reply