PREMIERA! Primul caz de faliment al persoanei fizice din Romania. Un barbat din Constanta nu-si mai poate plati datoriile si a obtinut statutul de insolvent

Legea privind falimentul persoanelor fizice a fost pentru prima data aplicata in Romania. Un barbat din Constanta a obtinut statutul de insolvent, iar dosarul sau a fost repartizat unui lichidator, care, in urmatorii 5 ani, va coordona aplicarea unui plan de restructurare a datoriilor.


Decizia judecatoriei Constanta a fost luata la cerearea debitorului care, pe langa datorii la banci si la firme de recuperare creante, are nu mai putin de 93 de creditori, majoritatea persoane fizice.

In speta, primul caz de insolventa a persoanei fizice din Romania a fost solutionat de instanta la cererea debitorului. Acesta a aratat ca, in perioada 2007-2008, a demarat o afacere in domeniul imobiliar (construirea unor blocuri si vanzarea apartamentelor aferente). O parte dintre aceste apartamente au fost cumparate inca din stadiul de proiect, insa debitorul nu a putut finaliza proiectul. Prin urmare, cumparatorii nu au putut intra in posesia apartamentelor si au inceput executarea silita impotriva debitorului. In plus, acesta a aratat ca, pe langa datoriile fata de cumparatori, acumulase si datorii la bugetul de stat, in valoare de 12,5 milioane de euro.

Legea falimentului personal, intrata in vigoarea de la 1 ianuarie 2018,  presupune ca o persoana fizica care face dovada ca nu mai isi mai poate achita datoriile sa fie scutita de la plata acestora timp de 5 ani, rastimp in care plateste doar o parte dintre obligatiile lunare, conform unui plan de rambursare a datoriilor supravegheat de lichidator.

In aceasta perioada, insa, el va trebui sa urmeze un plan de restructurare intocmit si aplicat de un lichidator. Conditiile sunt foarte dure, iar debitorul trebuie inclusiv sa isi scoata la vanzarea bunurile de care nu are neaparata nevoie, cum ar automobilul, aparatura electronica sau mobila mai scumpa de 5000 de euro. De asemenea, debitorul nu va mai putea face alte cheltuieli decat cele necesare supravietuirii. Spre exemplu, vacantele nu mai sunt permise. (V.E.)

Leave a Reply