Chestorul Catalin Ionita, seful IGPR pana in urma cu 24 de ore, urmarit penal pentru coruptie! Politistul ar fi primit drept spaga o parcela de 4,17 hectare de teren in localitatea Popesti-Leordeni

Retras de la conducerea Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) cu o zi inainte de a fi prezentat opiniei publice ca pe un potential infractor, chestorul de politie Catalin Ionita a fost invitat, astazi, la sediul DNA pentru a fi audiat si pus sub acuzare intr-un dosar de coruptie.


Acuzele oficiale aduse ex-inspectorului sef al IGPR, persoana de incredere a ministrului Carmen Dan, sunt de trafic de influenta si fals in declaratii, infractiuni comise in legatura cu primirea cu titlu gratuit a unui teren in suprafata de 4,17 hectare.

Iata comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii Ionita Alexandru Catalin, la data faptelor seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Sectorului 1 Bucuresti, in prezent chestor principal de politie, sub aspectul comiterii infractiunilor de trafic de influenta si fals in declaratii, in forma continuata, si Dinu Petruta, sub aspectul comiterii infractiunii de cumparare de influenta. Prezentul dosar penal a fost constituit in anul 2018.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

Suspectul Ionita Alexandru-Catalin, in perioada 2009 – 2010 cand indeplinea functia de sef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Sectorului 1 Bucuresti, a pretins de la suspecta Dinu Petruta (persoana indreptatita la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de aproximativ 18 hectare, in localitatea Popesti-Leordeni, judetul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafete de 4 hectare din suprafata respectiva, promitand in schimb ca ii va determina pe functionarii publici cu atributii in acest sens sa urgenteze finalizarea procedurii de punere in posesie.

In aceste imprejurari, suspecta Dinu Petruta a promis cedarea cu titlu gratuit a celor 4 hectare de teren suspectului Ionita Alexandru-Catalin.

Ca urmare a demersurilor facute de suspect, la data de 03 decembrie 2010, Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a judetului Ilfov a emis titlul de proprietate in favoarea suspectei Dinu Petruta si a altor trei persoane asupra a 18,17 hectare.

Ulterior, la data de 19 martie 2015, persoanele beneficiare ale terenului au vandut intreaga suprafata suspectului Ionita Alexandru-Catalin si unei alte persoane din familia acestuia. Conform intelegerii anterioare, cumparatorii au achitat doar pretul de 70.000 de euro pentru suprafata de 14 hectare (pretul convenit fiind de 5.000 euro/hectar), restul de 4,17 hectare fiind cedate cu titlu gratuit.

In declaratiile de avere din perioada 2015 – 2018, suspectul Ionita Alexandru-Catalin a facut declaratii necorespunzatoare adevarului cu privire la terenul in cauza, de fiecare data mentionand doar o suprafata de 18.174 m2 (1,8 hectare), adica 10% din suprafata reala dobandita.

Reamintim ca functia de inspector sef al IGPR a fost preluata de chestorul general Ioan Buda, fostul sef al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera. (V.E.)

One thought on “Chestorul Catalin Ionita, seful IGPR pana in urma cu 24 de ore, urmarit penal pentru coruptie! Politistul ar fi primit drept spaga o parcela de 4,17 hectare de teren in localitatea Popesti-Leordeni

  1. Stalin dixit: “nu exista cetateni sovietici nevinovati, exista doar cetateni care inca nu au fost cercetati de KGB”…

Leave a Reply