LOVITURA DE TEATRU! Laura Codruta Kovesi va coordona implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie, pentru perioada 2016-2020, la nivelul unitatilor de parchet din toata tara

Dupa ce Sectia pentru procurori a CSM a hotarat ca Laura Codruta Kovesi sa-si continue activitatea la DIICOT Sibiu, Procurorul General al Romaniei a delegat-o, miercuri, pe fosta sefa a DNA la Serviciul de indrumare si control din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu atributii de coordonare a implementarii Strategiei Nationale Anticoruptie pentru perioada 2016-2020 la nivelul unitatilor de parchet.


Serviciul este subordonat lui Augustin Lazar, iar Laura Codruta Kovesi va putea face verificari in numele Procurorului General.

Reprezentantii Parchetului General precizeaza ca Laura Codruta Kovesi va avea atributii in implementarea strategiei, dar si privind actualizarea strategiilor de combatere a coruptiei, elaborarea de strategii sectoriale la nivelul unitatilor de parchet, in conformitate cu obiectivele strategice si domeniile prioritare ale institutiei.

“Strategia Anticoruptie isi propune promovarea integritatii, prin aplicarea riguroasa a cadrului normativ si institutional de prevenire si combatere a coruptiei in Romania.

Strategia mentine paradigma care a stat la baza strategiei anterioare, si anume aceea a asimilarii oricarui nou dosar al Directiei Nationale Anticoruptie si al Agentiei Nationale de Integritate cu un esec de management.

Aceasta abordare va fi consolidata prin introducerea unor mecanisme concrete de gestionare a esecului de management, dezvoltarea de masuri particularizate post incident, si corelarea evaluarii performantei manageriale cu cea a integritataii institutionale.

Strategia promoveaza modelul de manager de institutie care se implica efectiv in promovarea integritatii institutiei, care isi ofera propriul exemplu de integritate si sanctioneaza sau gestioneaza adecvat incalcarile regulilor, de la cele de tipul abaterilor administrative, pana la cele de nivelul infractiunilor.

Totodata, sunt propuse modificari legislative privind trei dintre masurile preventive care in vechea strategie nu au functionat atat de bine si care in practicipa nu si-au dovedit eficienta (consilierul de etica, interdictiile post angajare si protectia avertizorului in interes public).

SNA 2016-2020 continua sa acorde prioritate masurilor preventive in sectoarele expuse la coruptie. Progresul limitat al preventiei in intervalul 2012 – 2015 a condus la alegerea strategica de a mentine sectoarele identificate in strategia anterioara si suplimentarea acestora cu cele ale educatiei si sanatatii.

SNA contribuie si la dezvoltarea componentei internationale, aderarea Romaniei la Conventia anti-mita a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica continuand sa fie un obiectiv strategic national si o prioritate a agendei nationale anticoruptie.

Strategia urmareste cresterea gradului de cunoastere si intelegere a standardelor de integritate de catre angajatii si beneficiarii serviciilor publice, dar si consolidarea performantei de combatere a coruptei prin mijloace penale si administrative, precum si cresterea gradului de recuperare a produselor infractiunilor, urmand cele mai bune practici din alte state membre UE si consolidarea practicii judiciare, prin Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate”, se arata in informatiile postate pe site-ul Ministerului Justitiei.

Serviciul de indrumare si control exercita atributiile in legatura cu controlul ierarhic si alte atributii ale procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie prevazute in Codul de procedura penala si legi speciale, fiind subordonat lui Augustin Lazar. (V.E.)

 

Leave a Reply