ANIVERSARE! Ziua Radiolocatiei, sarbatoarea militarilor care supravegheaza spatiul aerian al Romaniei! De la Serviciul General de Panda si Alarma pana la Sistemul de Aparare Aeriana Integrata NATO

Armata Romana sarbatoreste, astazi, Ziua Radiolocatiei, respectiv aniversarea a 79 de ani de la infiintarea Trupelor de Radiolocatie.


Ca arma de sine statatoare, Radiolocatia a intrat definitiv in istoria Armatei Romaniei la data de 25 iulie 1955, cand prin ordinul strict-secret C.L. nr. 0074/25.07.1955 a luat fiinta sistemul unic de supraveghere a spatiului aerian in cadrul structurii operativ-strategice a Comandamentului Apararii Antiaeriene a Teritoriului (C.A.A.T.), format din 3 regimente si 2 batalioane radiotehnice, cu 12 noduri si 14 posturi, in total 26 de subunitati.

Anterior acestei date de referinta, au functionat si alte structuri specializate de observare, supraveghere si instiintare, cu date despre tintele aeriene aflate in spatiul aerian al Romaniei.

Astfel, prin Legea nr. 938/03.1939 a luat fiinta Serviciul General de Panda si Alarma din Armata Romaniei, care era prima componenta a apararii active, urmata de Aviatie si Mijloace de aparare contra aeronavelor. Acest serviciu a fost organizat pe 28 zone de aparare antiaeriana si, initial, a avut in inzestrare 6 statii de radiolocatie de productie germana si aparatura de ascultare si localizare aeriana, care au functionat cu rezultate notabile pe toata durata celui de-al II-lea razboi mondial.

Ulterior, a suferit nenumarate modificari si adaptari, fiind inlocuit, incepand cu data de 10 aprilie 1949, cu o noua structura, Sectia de Panda Aeriana (apoi O.I.L.A.), aflata in subordinea C.A.A.T., iar inzestrarea s-a diversificat si pe langa radiolocatoarele germane, englezesti si americane care au fost folosite in timpul razboiului, au fost importate radiolocatoare noi, de gama centimetrica si metrica, de productie sovietica, cu performante tehnico-tactice superioare.

Dupa anul 1955, datorita dezvoltarii fara precedent a aviatiei militare reactive, aparitiei rachetelor de toate tipurile si perfectionarii metodelor, procedeelor si tacticilor de atac aerian in tarile celor doua blocuri militare care dominau lumea, inzestrarea Trupele Radiotehnice a cunoscut o diversificare spectaculoasa, care a continuat pe toata durata Razboiului Rece.

Concomitent, au evoluat structurile organizatorice, metodele, procedeele si tacticile de lupta impotriva acestora, care erau, aproape exclusiv, de origine sovietica.

Totusi, sunt notabile cateva realizari de exceptie ale colectivelor de ingineri militari de radiolocatie de la Institutul Tehnic de Cercetari si Proiectari al Armatei, care au reusit introducerea in productia de serie a statiei de radiolocatie de gama decimetrica, START, si a unor complete de automatizare performante, destinate inlocuirii tehnicii similare de origine sovietica.

Au luat fiinta institutii de invatamant de prestigiu, proprii armei, pentru formarea, specializarea, perfectionarea si pregatirea pana la nivel universitar, post universitar si doctoral a ofiterilor de radiolocatie si pana la nivel postliceal a maistrilor militari si subofiterilor de radiolocatie.

Dupa anul 1990, concomitent cu desfasurarea unui proces fara precedent de reforma si restructurare a armatei in scopul aderarii la NATO, radiolocatia a suferit una din cele mai puternice, dureroase si rapide modernizari in toate planurile.

Aderarea Romaniei la NATO, in 29 martie 2004, a impus ca procesul de inzestrare cu mijloace radar moderne si informatizarea conducerii activitatilor specifice sa determine adoptarea unor noi structuri coerente si ierarhizate, astfel incat sa puna in valoare performantele tehnicii in cadrul Sistemului de Aparare Aeriana Integrata NATO, Integrated Extended Air Defense System – NATINEADS.

In 1998 au fost desfiintate brigazile radiotehnice si s-a implementat o noua structura, Centrul de Radiolocatie (similar regimentului organizat pe batalioane si companii de radiolocatie), fapt ce a condus la cresterea operativitatii, supletei si eficientei actului de decizie, la optimizarea fluxului informational despre situatia aeriana si la crearea conditiilor pentru realizarea sistemului integrat militar si civil de gestionare a spatiului aerian.

Introducerea in dotarea subunitatilor de radiolocatie a sistemelor radar modulare trididimensionale (3D) cu raza lunga de actiune, FPS/117E(T), si cu raza mica si medie de actiune, Gap Feller, si operationalizarea Centrului de Operatii pentru Suveranitate Aeriana (ASOC) au creat bazele modernizarii si trecerii de la radiolocatia analogica la cea digitala cu protectie la toate categoriile de bruiaj, precum si la posibilitatea lucrului compatibil cu sistemele militare si civile existente in prezent.

Radarele FPS-117 executa cercetarea spatiului aerian, descoperirea, urmarirea si identificarea tintelor aeriene pana la 450 km, transmitand automat date radar in reteaua de comanda si control a Fortelor Aeriene. Radarele Gap Feller executa supravegherea, controlul traficului aerian si transmiterea automata a datelor radar la utilizatori pentru dirijarea avioanelor proprii la interceptare si indicarea tintelor sistemelor de rachete sol-aer.

Au mai ramas in inzestrare cateva tipuri din vechile radare analogice bidimensionale P-18, P-37 si PRV-13.

In prezent, Radiolocatia este integrata in Sistemul de Supraveghere Aeriana al Romaniei care cuprinde ansamblul structurilor specializate pentru misiuni de aparare aeriana din Fortele Aeriene, Terestre si Navale, destinate pentru localizarea, urmarirea si identificarea mijloacelor aeriene, precum si pentru interceptarea si combaterea mijloacelor aeriene ostile.

Atat in timp de pace cat si in situatii de criza si de razboi, Radiolocatia participa la indeplinirea misiunilor prin realizarea in principal a functiei de supraveghere aeriana. Astazi, mai mult ca oricand, ducerea operatiilor aeriene si avertizarea privind amenintarea aeriana sunt, practic, imposibile fara informatiile furnizate de senzorii de Radiolocatie.

Ducerea cu succes a operatiilor de aparare, prevenirea surprinderii impotriva unei agresiuni din aer, avertizarea timpurie, alarmarea, protectia populatiei si fortelor, si implicit, succesul in lupta depind, foarte mult, de informatiile despre tinte oferite de catre militarii care isi desfasoara activitatea in domeniul radiolocatiei.

“La ceas aniversar, va felicit, multumesc intregului personal activ, in rezerva si in retragere pentru eforturile depuse in slujba supravegherii spatiului aerian al Romaniei si va adresez sincere urari de sanatate dumneavoastra si familiilor dumneavoastra”, a transmis de ministrul Apararii cu ocazia acestei zile festive.

La Multi Ani, Radiolocatoristi Romani! (V.E.)

 

One thought on “ANIVERSARE! Ziua Radiolocatiei, sarbatoarea militarilor care supravegheaza spatiul aerian al Romaniei! De la Serviciul General de Panda si Alarma pana la Sistemul de Aparare Aeriana Integrata NATO

  1. Scoala „CONFIDENT” – Furnizor de formare profesionala, organizeaza si desfasoara cursuri autorizate de specializare, pentru dobandirea de competente specifice ariilor ocupationale: Detectiv Particular, Evaluator de Risc la Securitatea Fizica, Manager de Securitate, Dispecer Centru de Alarma, Sef Obiectiv Servicii de Securitate, Tehnician Sisteme de Securitate, Responsabil/Ofiter cu Protectia Datelor Personale (DPO).

    Director General “CONFIDENT”
    Col. Rd. Lc. (r) Vasile CIREŞ
    021.332.05.04
    072.239.93.02
    075.139.93.02
    http://www.cursurisecuritate.ro
    http://www.scoaladedetectivi.ro
    http://www.detectiviparticulari.com

Leave a Reply