PULS VALUTAR ! Aproape 1 miliard de euro a imprumutat BNR bancilor comerciale, pentru a echilibra lichiditatea din piata monetara

Leul si celelalte monede de la marginea zonei euro nu au resimtit, inca, efectele negative ale crize care afecteaza economia multor tari emergente, provocata de scumpirea materiilor prime, urmare a aprecierii dolarului american.


Cotaţia lirei turcesti si-a continuat, ieri, deprecierea atingand un minim al ultimului deceniu de 7,92 lire/euro.

La randul ei, rupia indiana a atins un nou minim fata de moneda americana, iar guvernul argentinian a suspendat vanzarea zilnica de dolari, proveniti din ajutorul financiar acordat de FMI pentru a stopa deprecierea peso-ului care a inregistrat un minim istoric fata de dolar, chiar daca banca centrala a Argentinei a majorat dobanda sa de politica monetara de la 40 la 45%.

Cursul euro a scazut usor de la 4,6607 la 4,6590, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,654 si 4,66 lei. Cotatiile de la ora 14 se plasau in jurul valorii de 4,656 lei.

Leul s-a apreciat, in ciuda faptului ca PIB-ul Romaniei a inregistrat, conform INS, o crestere de 4% pe serie bruta si de 4,2% pe seria ajustata sezonier, ceea ce infirma proiectiile guvernului.

Operatiunea de tip repo prin care BNR a imprumutat, la inceputul saptamanii, bancile comerciale cu 4,162 miliarde lei, la o dobanda de 2,50%, fata de cele 10,5 miliarde lei ofertate in urma cu doua saptamani, a echilibrat lichiditatea din piata monetara.

Pe acest fond indicele ROBOR la trei luni a scazut de la 3,28 la 3,26% iar cel la sase luni a stagnat la 3,43%, la fel ca si cel la noua care s-a oprit la 3,49% sau cel la 12 luni care a ramas la 3,55%.

Perechea euro/dolar scadea de la 1,1433 la 1,1385 dolari.

Aprecierea dolarului se datoreaza performanţei tot mai bune ale economiei americane si intentiei Rezervei Federale de a continua procesul de majorare a dobanzilor, ceea ce face ca activele financiare americane sa devina tot mai atractive pentru investitori.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg scadea ieri la pranz la 6.027,20 dolari, fata de 6.277,69 dolari la jumatatea zilei de luni.

 Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14. (R.G.)

Leave a Reply