Casele de pamant din Banat, marca regionala in cadrul Festivalului international Regio Earth, care va avea loc la Buzad (P)

Asociatia REcult din Timisoara, impreuna cu partenerii sai, deruleaza proiectul cultural “Despre pamant. Oameni si casele lor din Banat”, sub forma unei campanii de constientizare a potentialului caselor rurale construite din pamant.


Proiectul este co-finantat de AFCN si selectat ca eveniment oficial al Anului European al Patrimoniului Cultural.

Echipa noastra isi propune, printr-o abordare interdisciplinara, sa inspire o perspectiva contemporana si sustenabila asupra acestui tip de patrimoniu.

Mai exact, identifica modalitati de transformare a casei din pamant in marca regionala, prin diverse cai: cercetarea si documentarea patrimoniul material si imaterial din pamant, filmarea marturiilor legate de arhitectura traditionala din pamant, identificarea mesterilor locali care inca mai stiu cum se construiau odinioara casele in Banat si conceperea unor trasee culturale care includ acest tip de patrimoniu.

Una dintre aceste case este Taverna, de la The Village, din satul Buzad, loc care va gazdui, in perioada 27 – 31 August 2018, evenimentul principal al campaniei noastre, a doua editie a festivalului itinerant de pamant, REGIO EARTH.

Prima editie a avut loc, anul trecut, in Ungaria. Editia din Romania va fi coordonata de specialisti in pamant din Italia, Franta, Ungaria, Serbia, Germania si Romania.

In cadrul atelierelor acestui festival se va realiza o tencuiala decorativa cu rol de pictura murala, intr-un spatiu al scolii vechi din Buzad, se vor experimenta diverse tehnici traditionale si se va construi un pavilion deschis comunitatii din satul Buzad, cu un cuptor de pamant integrat.

Rezultatele atelierelor noastre vor fi marcate si incluse intr-un circuit turistic, putand fi vizitate pentru prima data in  cadrul Festivalului ELECTRORUGA (1-2 septembrie, Buzad), organizat de partenerii nostri de la The Village & Essential Experience.

 

  • Despre pamant. Oameni si casele lor din Banat
  • Festivalul International de Pamant REGIO EARTH Romania

Proiect co-finantat de Asociatia Fondului Cultural National (AFCN)

Organizator: ASOCIATIA REcult

Coordonator de proiect: Alina Negru (arhitect)

Coordonator tehnic: Alessandro Serra (arhitect)

Coordonator de imagine: Ioana Dorobantu-Gordon (regizor de film)

Parteneri implicati: Essential Experience, Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului in Timis (APDT), Administratia publica a comunei Bogda, Fundatia Universitatea de Vest din Timisoara (FUVT), Institutul National al Patrimoniului (INP), TERRApia, Hungarian Strawbale Association (Ungaria), Fine Arts and Crafts Club (Serbia), Asociatia In comunitate, Institutul Francez Romania-Timisoara, Centrul Cultural German Timisoara, TVR Timisoara, Ordinul Arhitectilor din Romania – Filiala Timis, Asociaţia Città della Terra Cruda (Italia)

Multumiri: Cercul de Donatori Timisoara, Fundatia Comunitara Timisoara (I.P.)

Leave a Reply