RALIU! Etapa de Campionat European pe strazile din Timisoara, in memoria pilotului Daniela Zaharie. Participa piloti si navigatori din Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia

Lumea automobilistica din Timisoara va avea parte, in acest week-end, de un eveniment in premiera, care va reuni la start echipe din mai multe tari  europene. Timp de doua zile, in parcarea Shopping City Timisoara, isi vor tura motoarele unele din cele mai puternice masini din Europa.


Incepand de vineri seara, de la ora 17.41 si pana sambata, dupa amiaza, aici isi dau intalnire piloti si navigatori din Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia la etapa The Central European ORI CUP.

Evenimentul, in premiera in vestul tarii, este organizat in memoria Danielei Zaharia, pilot de raliu care si-a pierdut viata in 2012, pe un traseul din judetul Hunedoara, chiar inainte de a participa la o cursa automobilistica.

“Initial, a fost o parada in memoria ei. Colegi de-ai Danielei, dar si de-ai mei, ne-am deplasat prin oras pe trasee diferite si ne-am regrupat la Punctele Cardinale.

Memorialul Daniela Zaharie a evoluat de la an la an si, de fiecare data, am incercat sa aducem ceva nou. Am avut si un taga rally, pentru prima data in Romania, o alta specie de concurs auto, iar acum a ajuns la acest format, cu probe de indemanare si de orientare. La taga rally fiecare concurent participa pe masina Danielei, Honda, si trebuia sa atinga acelasi timp pe care ea l-a atins in anul precedent.

Ca eveniment in sine si ca audienta si ca participare, a crescut de la an la an, in prezent a ajuns la o etapa de Campionat European de orientare, si sincer urmatorul pas ar fi o etapa de Formula 1“, a declarat Alin Zaharie, presedintele clubului Sportiv Daniela Zaharie si organizatorul evenimentului de la acest sfarsit de saptamana.

Pasionata de automobilism si curse de masini, regretata Daniela Zaharie si-a pierdut viata intr-un accident de circulatie. In memoria sa, sotul ei Alin Zaharie organizeaza an de an cate o etapa care-i poarta numele, la care toti pasionatii de raliu au ocazia sa-i aduca un omagiu si sa rememoreze cele mai frumoase amintiri traite alaturi de ea.

Ce inseamna Campionat de Orientare?

Daca probele speciale vor avea loc prin Timisoara, vineri seara, de la ora 17,41, si sambata, incepand cu ora 9,41, participantii la editia The Central European ORI CUP 2018 se vor intrece si in proba de orientare. Un echipaj format din pilot si copilot va trebui sa mearga pe strazile orasului, pe un traseu foarte bine stabilit fara sa incalce regulile de circulatie.

“Fiecare echipaj are propriile strategii, demersuri in a pregati traseul, competitia. Eu, ca navigator, primesc documentatiile, black maps, care la prima vedere nu zic nimic, dar din acele harti trebuie sa deduc traseul prin care organizatorul doreste sa ma duca.

Este responsabilitatea noastra, a navigatorilor sa organizam cursa in asa fel incat sa luam cat mai putine puncte de penalizare. Situatiile in care pilotul da vina pe copilot sunt inevitabile, dar nu se ajunge la cearta. Fiecare trebuie sa fie atent la anumite lucruri, la anumite reguli din tot evenimentul.

Ca pilot trebuie sa ai grija la semnele de circulatie, pentru ca ele iti pot aduce o modificare de traseu, sa verifice numerele de verificare care din nou ne aduc sau nu puncte de penalizare pe traseu, iar cel care are harta trebuie sa-si calculeze traseul din punctul A in punctul B in cel mai scurt timp.

Cateodata ne mai grabim si inevitabil cineva greseste, pentru ca suntem oameni. Incercam, ca echipaj, sa iesim cat mai pasnic din situatii si sa cadem cat mai repede la pace.

Din pacate, nu este un sport foarte mediatizat in Romania, din cauza asta nici nu se poate practica foarte des, dar cand se iveste ocazia il practicam”, a explicat si Daniel Demjen, copilot in proba de orientare.

Inedit este faptul ca bolidul in care acesta va fi navigator va fi pilotat chiar socrul sau, cu care recunoaste ca are si o relatie profesionala extraordinara.

Pe langa proba pentru seniori, organizatorii anunta si ca debutantii vor avea parte de o intrecere inedita. Copiii cu varste intre 5 si 14 ani se vor intrece la categoria karting.

Surprize pentru fani

Vineri, de la 17.41, este primul start. Dupa ce toti concurentii isi executa probele speciale, castigatorii concursului demarat pe Facebook pe pagina clubului sportiv https://www.facebook.com/smy2012  vor avea posibilitatea sa participe la o proba speciala, din postura de copilot, iar daca, in viitor, cineva doreste sa vada cum se desfasoara o etapa de orientare, oricand ii pot contacta pe organizatori, care cu mare drag le vor explica regulile si vor face si o tura de antrenament cu acestia. (C.S.)

Leave a Reply