DISCORDIE! Doi dintre intelectualii de marca ai Timisoarei se cearta ca la usa cortului. “Incompetenta si lene monumentala” versus “arsenal ideologic comunist si fascist de intimidare”

Cadrele universitare, masteranzii si studentii Universitatii de Vest din Timisoara sunt nevoiti sa asiste, in ultimele saptamani, pe reteaua interna de comunicare, la o confruntare violenta intre istoricul Victor Neumann (foto 1) si filologul Vasile Popovici (foto 2), revenit la catedra dupa o lunga perioada de activitate in cadrul unor consulate ale Romaniei din strainatate.


Marul discordiei pare sa fie Laboratorul de Restaurare al Muzeului de Arta Timisoara, investie care a starnit dihonia in colectivul institutiei de cultura condusa de Victor Neumann.

Dupa ce, in 20 august, artistul plastic Filip Petcu publica un articol “intru apararea colectivului de specialisti ai Muzeului de Arta Timisoara”, in care-l acuza pe managerul Victor Neumann ca incalca autoritatea afirmatiilor presedintelui CJT, Calin Dobra, si tinde sa induca in eroare, in 22 august, intr-o postare exploziva, Vasile Popovici il acuza pe directorul Muzeului de Arta de “abuzuri, incompetenta si lene monumentala”, dezvaluind ca, pe vremuri, a fost data afara de la Muzeul Banatului tocmai pentru ca nu venea la munca.

“Lenea a fost motivul pentru care domnului Neumann i s-a desfacut contractul de munca de la Muzeul Banatului, pe vremuri. Pur si simplu nu venea la munca. In ultimul semestru al anului tocmai incheiat, domnul Neumann nu s-a prezentat decat la doua cursuri. Voi urmari de aceea cu foarte mare atentie daca, dupa pensionare, adica incepand de luna viitoare, domnul Neumann va beneficia de clementa decanatului si va primi cursuri la plata cu ora. In conditiile in care toata facultatea cunoaste perfect problema absentei de la cursuri a domnului Neumann, voi considera ca pastrarea sa la cursuri e pur si simplu o incurajare a chiulului in forma agravata”, avertizeaza Vasile Popovici.

Aceste acuzatii nu puteau ramane fara o replica pe masura, astfel ca, in 29 august, tot pe reteaua interna a UVT, a fost publicat un text extrem de acid la adresa consulului de cariera, Vasile Popovici.

“Sunt siderat de faptul ca de cand ati revenit din detasarea in serviciul diplomatic pe criterii politice (pentru ca nu ati indraznit niciodata participati vreun concurs pentru a intra in corpul diplomatic si consular roman), ati inceput o adevarata cruciada impotriva a tot ce se construieste in Timisoara. Inteleg ca absenta dvs din oras (si din UVT) timp de 20 de ani v-a creat un disconfort, reintegrarea fiind dificila. Nu ar strica sa stiti ca Timisoara a evoluat in acest rastimp gratie oamenilor care au inteles sa contribuie la bunul mers al orasului”, ataca Victor Neumann inca de la primele fraze ale textului vituperant, un adevarat rechizitoriului al activitatii din ultimii 20 de ani ale consulului Vasile Popovici.

Reproducem intocmai textul semnat de Victor Neumann, pentru ca publicul sa evalueze intocmai forta inclestarii dintre cei doi intelectuali de marca ai Timisoarei.

“Dupa ce timp de 8 luni ale acestui an ati injurat in spatiul public, de data aceasta in calitate de universitar, institutiile de cultura din oras (a se vedea presa si paginile de socializare multiple pe care ati activat neobosit in lunile precedente), apoi, Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana – pe care ati fi vrut s-o vedeti desfiintata ca urmare a demersurilor  pe care le-ati facut catre autoritatile locale, judetene, nationale, europene (ma intreb pe banii cui) si pentru ca ele au ramas fara “rezultatul” asteptat de dvs. – v-ati indreptat de ceva vreme atentia inspre persoana mea, ca universitar si ca director al Muzeului de Arta. Si, nu oricum.

V-ati erijat in “autoritatea suprema”, care “monitorizeaza” activitatea mea in cele doua institutii, precum si viata mea privata. Le stiti pe toate, vi se pare, speculati, barfiti, injurati, va manifestati prin atac la persoana si la demnitatea umana, inventand tot felul de povesti cu intentia clara de a ma defaima (ca de exemplu povestea cu “datul meu afara de la Muzeul Banatului in timpul comunismului, in anul 1980” sau in alt loc ati scris ca am fost exclus din acelasi muzeu pentru ca am “boicotat comunismul”). Ma rog, poate reusiti sa fiti consecvent. In tot cazul, am fost dat afara de un regim comunist, caruia am refuzat sa ma supun.

Ati folosit de-a lungul timpului expresii la adresa mea precum: lenes, impostor, incompetent, ipochimen si multe altele. Stiti foarte bine ca nu am raspuns niciodata acestor provocari suburbane. Nu pot sa ma “apar” in fata a ceea ce n-am facut sau a ceea ce nu sunt. Ati creat confuzii, lansand in spatiul public informatii false, informatii rastamacite dupa bunul plac. Asta sa fie democratia?

Asta sa fie diplomatia de care v-ati prevalat, nefiind niciodata titular pentru ca nu ati indraznit sa va inscrieti la concurs pentru a intra in corpul diplomatic si consular? Acesta credeti ca e mediul universitar? Bineinteles ca nu.

Si ma astept ca multi colegi din UVT sa fie in dezacord cu acest comportament cinic, ignorant, batjocoritor fata de cei ce timp de decenii au lucrat si au contribuit la bunul renume al UVT. Libertatea dvs (si a oricui) de exprimare se intinde pana la atingerea libertatii si demnitatii umane a celuilalt. E un principiu simplu al democratiei.

Raspund acum doar din respect pentru comunitatea academica a UVT pe care am servit-o cu loialitate timp de 20 de ani, pentru cadrele didactice si studentii care au fost si vor ramane pentru mine o a doua familie.

Si, pentru ca nu aveti de unde sa stiti, pentru ca ati absentat timp de 20 de ani din oras, va atrag atentia ca daca as fi fost acel “lenes” de care vorbiti, CV-ul si rezultatele mele academice nationale si internationale nu ar fi contribuit la acreditarea scolii doctorale de istorie, a unor linii de studii, a unor centre de cercetare fundamentala in stiintele socio-umane.

Daca as fi fost acel personaj imaginat de dvs. nu as fi participat la concursuri in urma carora am castigat burse de studii oferite de prestigioase institutii internationale, nu as fi castigat proiecte de cercetare stiintifica nationale si europene in care am implicat si facultatea si universitatea. Sau puneti la indoiala si capacitatea acestor institutii de a face o selectie corecta? Adica, nimeni in lumea aceasta nu mai e corect in afara de dvs?

Este inutil sa va intreb cate proiecte ati castigat pentru universitate, intrucat insasi apartenenta dvs. la mediul universitar ridica mari semne de intrebare pentru orice profesor, avand in vedere numarul insignificant de cursuri, de comunicari, de conferinte sustinute de dvs. timp de 20 de ani, si chiar mai putine publicatii in reviste si edituri nationale si internationale.

(La cate cursuri ati fost timp de 20 de ani cat a fost blocat un post de conferentiar pentru dvs in timp ce erati platit din bani publici ca detasat in diplomatie pe criterii politice?). Considerati-va un norocos ca ati fost promovat foarte recent ca profesor (gratie bunei credinte a comisiei de titularizare) si va recomand sa incercati sa va imbogatiti palmaresul de cercetare stiintifica pentru a dobandi, peste cateva decenii de munca, autoritatea necesara exprimarii unor critici intemeiate, cu argumente si, bineinteles, constructive. Asa cum se cuvine unui universitar!

Cum la fel de inutil e sa va intreb cum educati tinerele generatii de studenti deindata ce sunteti capabil de un asemenea limbaj suburban in spatiul public si in afara acestuia. Sunt multi studenti si profesori care se intreaba deja cum sunt posibile asemenea iesiri din partea unui cadru didactic, a unui filolog, a unui fost diplomat (ma rog, lumea nu stie ca nu ati fost titular). Sper ca nu din aceasta cauza sunt putini studenti inscrisi la facultatea noastra la sesiunea de admitere din vara, chiar si pe locurile fara taxa.

Incercati sa intelegeti ca orice presiune, de orice natura (fie si prin amintitele denigrari si atacuri la persoana, nedemne de un cadru didactic al unei universitati), se va pune pe mine ca profesor al UVT si ca director la Muzeului de Arta, voi respecta legea. Pur si simplu.

In rest, constat ca dintr-o postura imaginara de “autoritate suprema” in care va erijati sunteti ocupat cu monitorizarea mea si a unor institutii de cultura si cu drumuri si demersuri facute pe la diferite autoritati din oras si din capitala pentru a crea scandaluri si ca astfel se explica faptul ca nu aveti timp pentru o activitate academica serioasa.

Macar daca ati avea competentele necesare vreunei monitorizari, ar fi de inteles zelul dvs. Acest lucru, precum si limbajul suburban pe care l-ati folosit la adresa mea si a sotiei mele (inca din anii 1990, cand, printre altele, m-ati intrebat “ce mai caut aici” si, ceva si mai grav, imposibil de reprodus din pricina vulgaritatii – erati deja detasat in diplomatie pe criterii politice) denota faptul ca aveti o alergie incontrolabila atunci cand ma vedeti. In tot cazul, injuriile pe care mi le-ati adresat atat in particular, cat si in public, atat mie, cat si sotiei mele, precum si instigarea la ura fata de noi doi (prin provocari publice si intimidarea colaboratorilor nostri), nu au nimic in comun cu etica unui universitar si nici cu democratia in general. Ele provin din arsenalul ideologic comunist si fascist de intimidare. De data aceasta, le-ati pronuntat in calitate de angajat al UVT, iar ele sunt foarte ingrijoratoare pentru mediul universitar si pentru oras”. (Mara Ion)

 

3 thoughts on “DISCORDIE! Doi dintre intelectualii de marca ai Timisoarei se cearta ca la usa cortului. “Incompetenta si lene monumentala” versus “arsenal ideologic comunist si fascist de intimidare”

  1. wef, filologul e un diplomat respectat pe plan international, celalalt este ”cel mai detestat, dispretuit, injurat, ridiculizat, deloc invidiat (cum crede in mintea-i ratacita) individ :)))))))))))))))))))))))))
    nu am mai vazut pe cineva dispretuit de atat de multi oameni, practic, oricine ajunge sa il cunoasca il uraste instant…. fenomenal :)))

  2. nu ma refeream nicidecum la vreunul dintre cei doi, sunt totusi intelectuali. Trebuia sa precizez, ci la modul in care se face jurnalismul, un fel de barfe de piata, pe care le regasesti si pe retelele de socializare!

Leave a Reply